Home Ιατρική-Βιολογία Νέα γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται περισσότερα χρόνια ζωής

Νέα γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται περισσότερα χρόνια ζωής

Ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Rejuvenate Bio, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ποντίκια που ζουν περισσότερο επαναπρογραμματίζοντας τα γονίδιά τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γονιδιακή θεραπεία τους λειτουργεί πραγματικά ως μια τεχνική αντιστροφής της γήρανσης που θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Οι ερευνητές εισήγαγαν τρία γονίδια επαναπρογραμματισμού σε ποντίκια που είχαν περίπου 9 εβδομάδες ζωής. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποντίκια έζησαν για 18 εβδομάδες μετά τη γονιδιακή θεραπεία. Τα ποντίκια που δοκιμάστηκαν είχαν την ίδια ηλικία με ανθρώπους 77 ετών πριν από τη γονιδιακή θεραπεία.

Αυτά τα ποντίκια είχαν περίπου 7% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μετά την εισαγωγή του γονιδίου. Σύμφωνα με την ομάδα του Rejuvenate Bio, αυτό το ποσοστό μπορεί να βελτιωθεί με περαιτέρω έρευνα και θα μπορούσε ακόμη και να μας επιτρέψει να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων.

«Πρόκειται για ισχυρή τεχνολογία και εδώ είναι η απόδειξη της ιδέας. Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό για τον γερασμένο πληθυσμό μας», δήλωσε ο Noah Davidsohn, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Rejuvenate Bio.

Όταν μεμονωμένα ώριμα (παλιά) κύτταρα εκτίθενται σε πρωτεΐνες ή γονίδια που βρίσκονται σε πρώιμα εμβρυϊκά στάδια, αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν νεαρά βλαστοκύτταρα, διαδικασία που ονομάζεται γενετικός επαναπρογραμματισμός. Ο Ιάπωνας ερευνητής Shinya Yamanaka κατέληξε σε αυτήν την ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη γονιδιακή θεραπεία και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για αυτήν το 2012.

Πολλοί επιστήμονες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα κύτταρα μπορούν να αναζωογονηθούν με γονιδιακές θεραπείες που περιλαμβάνουν επαναπρογραμματισμένα γονίδια. Ωστόσο, η αναζωογόνηση των ζώων, όπως αυτό που έκαναν οι συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης, είναι ένα σπάνιο επίτευγμα. Ο Davidsohn και η ομάδα του με κάποιο τρόπο επανέφεραν τα κύτταρα ποντικιού σε μια νεότερη κατάσταση και με τον όρο «κύτταρα ποντικιού» εννοούμε ολόκληρο το σώμα τους, γράφει το Interesting Engineering.

Η διαδικασία του πειράματος

Στο εργαστηριακό περιβάλλον, τα ποντίκια μπορούν να επιβιώσουν έως και 3 χρόνια, με όλα τα ποντίκια που δοκιμάστηκαν από την ομάδα bio Rejuvenate να έχουν ήδη περίπου δυόμισι χρόνια (124 εβδομάδες). Οι ερευνητές έβαλαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες. H πρώτη ομάδα περιείχε ποντίκια που δεν έλαβαν καμία γονιδιακή θεραπεία. Ενώ στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας έγινε ένεση με τρία επαναπρογραμματισμένα γονίδια.

Όλα τα μέλη της ομάδας ελέγχου πέθαναν μετά από 9 εβδομάδες, αλλά παραδόξως, τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας ήταν ακόμα ζωντανά. Επιπλέον, κατάφεραν να επιβιώσουν άλλες 9 εβδομάδες πριν πεθάνουν. Τα επαναπρογραμματισμένα γονίδια επέτρεψαν στα ζώα της δεύτερης ομάδας να ζήσουν δύο φορές περισσότερο (18 εβδομάδες) από εκείνα της ομάδας ελέγχου (9 εβδομάδες).

Αυτή η γονιδιακή θεραπεία που επιμηκύνει τη ζωή είναι ειδική γιατί, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αντιγήρανσης, λειτουργεί ως μια ενιαία λύση. Για παράδειγμα, το 2016, μια ομάδα ερευνητών πρότεινε ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται «ραπαμυκίνη» θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ποντικών. Φαίνεται η τέλεια λύση, σωστά;

Το πρόβλημα με τη ραπαμυκίνη ή άλλα τέτοια φάρμακα είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και προκαλούν περισσότερες επιβλαβείς παρενέργειες στα ποντίκια. Εάν δεν είναι καν ασφαλή για τα ζώα, πώς θα μπορούσαν να εγκριθούν για ανθρώπινη χρήση;

Ο γενετικός επαναπρογραμματισμός, από την άλλη, γίνεται μόνο μία φορά και η επίδρασή του είναι μακροχρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί ως κατάλληλη λύση αντιγήρανσης.

«Με βάση τις νέες μελέτες απόδειξης της ιδέας σε έναν εξαιρετικά ηλικιωμένο πληθυσμό ποντικών (που ισοδυναμεί με περίπου 80 ετών σε ανθρώπους) και προηγούμενες μελέτες σε νεότερα ποντίκια, οραματιζόμαστε θεραπευτική αναζωογόνηση σε ηλικιωμένους ανθρώπους, πρώτα σε συγκεκριμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και αργότερα για τη διάρκεια της θεραπευτικής υγείας και της παράτασης της ζωής», σημειώνουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο γενετικός προγραμματισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο. Επομένως, πριν εξεταστεί αυτή η προσέγγιση για πλήρη αναζωογόνηση του σώματος ή παράταση ζωής, θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητή.

Οι συγγραφείς λένε ότι πρέπει να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα και να παρακολουθούν προσεκτικά τις μελέτες σε ζώα προτού εγκριθεί η θεραπεία για ανθρώπους, αλλά δεν παρατήρησαν σχηματισμό όγκου κατά τη διάρκεια του πειράματός τους.

Πιστεύουν ότι η έρευνά τους, μαζί με άλλες προηγμένες τεχνικές, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την ασφαλή χορήγηση θεραπειών μερικής αναζωογόνησης στους ανθρώπους.

Η μελέτη υποβάλλεται σε αξιολόγηση από ομότιμους και είναι προς το παρόν διαθέσιμη στο BioRxiv.

Πηγή: ertnews.gr