Home Ιατρική-Βιολογία Νέα Μελέτη: Το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο...

Νέα Μελέτη: Το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο του COVID-19

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης προστατεύτηκαν επίσης από τον COVID-19 — αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

 

Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν ένα εκπληκτικό όφελος για την υγεία: μπορεί επίσης να αποτρέψουν τον COVID-19, ιδιαίτερα στις πιο σοβαρές μορφές του.

Μια μελέτη περισσότερων από 30.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Κατάρ διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν σχεδόν 90% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19 τους επόμενους μήνες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα κατά της γρίπης. .

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στα τέλη του 2020, πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων για τον COVID-19, είναι σύμφωνη με προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμοποιώντας εμβόλια γρίπης και άλλα εμβόλια θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να αποκρούσει τον κορωνοϊό SARS -CoV-2.

Παράπλευρο όφελος

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας – ενώ τα εμβόλια για τον COVID-19 ήταν ακόμη σε εξέλιξη – οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν έντονα για την πιθανότητα τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν κάποια προστασία έναντι του SARS-CoV-2. Αλλά η συλλογή ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για μια τέτοια επίδραση είναι δύσκολη, επειδή οι άνθρωποι που αναζητούν εμβολιασμό για ασθένειες άλλες από τον COVID-19 μπορεί επίσης να κάνουν άλλες επιλογές που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτού του «φαινόμενου υγιούς χρήστη», μια ομάδα με επικεφαλής τον Laith Jamal Abu-Raddad, επιδημιολόγο μολυσματικών ασθενειών στο Weill Cornell Medicine-Qatar στη Ντόχα, ανέλυσε τα αρχεία υγείας 30.774 ιατρών στη χώρα. Υπάρχει πιθανώς λιγότερη διαφοροποίηση στη συμπεριφορά που σχετίζεται με την υγεία μεταξύ τέτοιων εργαζομένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, μειώνοντας -αλλά πιθανώς όχι εξαλείφοντας- την προκατάληψη, λέει ο Abu-Raddad.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 518 εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και τους ταίριαξαν με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν βγει αρνητικοί στον ιό. Όσοι είχαν λάβει εμβόλιο γρίπης εκείνη την εποχή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον SARS-CoV-2 και 89% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19, σε σύγκριση με εργαζόμενους που δεν είχαν κάνει (αν και ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων ήταν μικρές και στις δύο ομάδες). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον διακομιστή προεκτύπωσης medRxiv στις 10 Μαΐου.

Ο Günther Fink, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, λέει ότι η ανάλυση του Κατάρ μειώνει τις πιθανότητες άλλες μελέτες που αποκάλυψαν την ίδια σύνδεση να ήταν απρόβλεπτη. Η ομάδα του ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα που νοσηλεύονταν με COVID-19 στη Βραζιλία2.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», λέει ο Mihai Netea, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας. Η παρατήρηση ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης συνδέονται με τη μείωση όχι μόνο των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2, αλλά και της σοβαρότητας της νόσου, υποδηλώνει έντονα ότι η προστασία είναι γνήσια, προσθέτει.

Προθεσμία

Το πόσο διαρκεί αυτή η προστασία είναι ασαφές. Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη μελέτη του Κατάρ που έκαναν εμβόλιο γρίπης και αργότερα προσβλήθηκαν από τον COVID-19, η ομάδα του Abu-Raddad κατέγραψε λοιμώξεις από SARS-CoV-2 που εμφανίζονταν, κατά μέσο όρο, περίπου έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Δεν περιμένω να δω αυτό το αποτέλεσμα να διαρκεί πολύ», λέει. Η Netea εικάζει ότι τα οφέλη διαρκούν από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί τα εμβόλια της γρίπης – τα οποία αποτελούνται από σκοτωμένους ιούς γρίπης – θα προστατεύουν επίσης από τον COVID-19. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει συγκεκριμένα παθογόνα, αλλά επίσης αναζωογονούν τις αντιικές άμυνες ευρείας δράσης, λέει ο Netea, ο οποίος έχει βρει σημάδια τέτοιων αντιδράσεων σε λήπτες εμβολίων γρίπης3.

Η ομάδα της Netea εργάζεται επίσης για να ποσοτικοποιήσει καλύτερα τα οφέλη των εμβολίων που στοχεύουν τη γρίπη και άλλες ασθένειες κατά του COVID-19. Για να αποκλείσει πλήρως τις επιπτώσεις σε υγιείς χρήστες, η ομάδα του ξεκίνησε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή στη Βραζιλία που θα ελέγξει εάν τα εμβόλια γρίπης και ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς μπορούν να προστατεύσουν από τον COVID-19.

Γνωρίζοντας ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και άλλες ασθένειες μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι του COVID-19, έστω και μερική και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά που προκαλείται από μια μελλοντική πανδημία προτού αναπτυχθεί εμβόλιο για αυτήν την ασθένεια, υποστηρίζει η Netea. «Αν έχεις κάτι στην αρχή, θα μπορούσες να σώσεις εκατομμύρια ζωές».

Με πληροφορίες από Nature