Home Ιατρική-Βιολογία Ο κορωνοϊός μολύνει και μάτια, δημιουργεί θολούρα στον εγκέφαλο, λένε επιστήμονες

Ο κορωνοϊός μολύνει και μάτια, δημιουργεί θολούρα στον εγκέφαλο, λένε επιστήμονες

Μία νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες των γιατρών ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει και τα μάτια, όπως δείχνει η περίπτωση 64χρονης ασθενούς από την Κίνα.

Η ασθενής εμφάνισε ξαφνικά σοβαρό οξύ γλαύκωμα στα μάτια της, μόλις είχε αναρρώσει από την Covid-19 και είχε βγει από το νοσοκομείο. Αναγκάστηκε να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί της προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση για να ρίξουν την πίεση στα μάτια. Στο πλαίσιο της επέμβασης, πήραν δείγματα των ιστών, αποκαλύπτοντας τελικά ότι ο κορονοϊός είχε μολύνει τους ιστούς του ματιού της.

Εξάλλου, χιλιάδες ασθενείς που πέρασαν την Covid-19, ιδίως όσοι είχαν σοβαρά συμπτώματα, αλλά όχι μόνο αυτοί, διαπιστώνουν ότι -ακόμη και μετά την ανάρρωση τους- μια θολούρα στον εγκέφαλο τους εμποδίζει να εργαστούν κανονικά και να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή τους. Η κατάσταση αυτή, που θυμίζει ομίχλη του νου, χαρακτηρίζεται κατά περίπτωση από απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία εστίασης της προσοχής, ζαλάδες κ.α.

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν κάτι τέτοιο. Η επίπτωση στους εργαζόμενους που έχουν επηρεαστεί, πρόκειται να είναι σημαντική», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο νευρολόγος-λοιμωξιολόγος δρ Ιγκόρ Κόραλνικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς/ΑΑΡ/ΓΒΑ)