Home Ιατρική-Βιολογία Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να συλλέγουν ανθρώπινο DNA από δείγματα εδάφους ή...

Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να συλλέγουν ανθρώπινο DNA από δείγματα εδάφους ή νερού

Farmer Sandra Simbana and tour guide Juan Garcia extract soil samples to be analyzed in a laboratory as they assist scientists in collecting plant samples to extract its DNA as part of the Barcode Galapagos project in the island of San Cristobal, Galapagos, Ecuador, Friday, Aug. 20, 2021. The samples collected by the Barcode Galapagos project workers are run through the machines to determine short DNA sequences, producing barcode identifiers or fingerprints of thousands of species that can be compared with similar samples from other locations across the world. (AP Photo/Dolores Ochoa)

Oμάδα γενετιστών και θαλάσσιων βιολόγων στο εργαστήριο Duffy του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσε ότι μπορεί να συλλεχθεί ανθρώπινο DNA από το περιβάλλον. Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες είναι σε θέση να συλλέγουν και να αλληλουχούν eDNA από δείγματα εδάφους ή νερού για να παρακολουθούν τη βιοποικιλότητα, τους πληθυσμούς της άγριας ζωής και τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από διάφορες τοποθεσίες στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων του ωκεανού και των ποταμών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, άμμο από απομονωμένες παραλίες και ένα απομακρυσμένο νησί που δεν επισκέπτονται συνήθως οι άνθρωποι. Ανίχνευσαν ανθρώπινο DNA σε όλες αυτές τις τοποθεσίες, εκτός από το απομακρυσμένο νησί, και τα δείγματα αυτά ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας για ανάλυση και αλληλούχιση.

Περιβαλλοντικό DNA έχει ληφθεί από τον αέρα, το έδαφος, τα ιζήματα, το νερό, τον μόνιμο πάγο, το χιόνι και τους πυρήνες πάγου και οι τεχνικές χρησιμοποιούνται κυρίως για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την προστασία των απειλούμενων ζώων.

Το ανθρώπινο DNA που βρίσκεται στο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανεύρεση αγνοουμένων, την εξιχνίαση εγκλημάτων και τον εντοπισμό τοποθεσιών αρχαιολογικής σημασίας, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η δυνατότητα σύλληψης ανθρώπινου DNA από το περιβάλλον θα μπορούσε να έχει μια σειρά από ακούσιες και κακόβουλες συνέπειες, προσθέτουν οι ερευνητές. Αυτές περιλαμβάνουν την παραβίαση της ιδιωτικότητας, τη συλλογή προσωπικών δεδομένων και τη γενετική παρακολούθηση ατόμων ή ομάδων.

«Όλα αυτά τα πολύ προσωπικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον και απλώς αιωρούνται στον αέρα αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN ο Ντέιβιντ Ντάφι, καθηγητής γονιδιωματικής ασθενειών της άγριας πανίδας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πηγή: CNN