Home Ιατρική-Βιολογία Όλοι έχουμε ρίγες σαν τις ζέβρες και δεν το ξέρουμε

Όλοι έχουμε ρίγες σαν τις ζέβρες και δεν το ξέρουμε

Με ρίγες που ονομάζονται γραμμές Blaschko καλύπτεται το ανθρώπινο δέρμα, αν και αυτές δεν φαίνονται. Οι ρίγες αυτές, θεωρείται ότι χαρτογραφούν τη διαδρομή των κυττάρων από τη στιγμή που το σώμα αναπτυσσόταν στη μήτρα.

Αυτό το μυστηριώδες μοτίβο γίνεται ορατό μόνο υπό ορισμένες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες όπως αναφέρει το iflscience.com.

Ο Alfred Blaschko από τον οποίο οι ρίγες αυτές πήραν το όνομά τους, ήταν ένας Γερμανός δερματολόγος που συνέλεξε δεδομένα από μια ομάδα ασθενών με ορισμένες δερματικές παθήσεις, χαρτογραφώντας την κατανομή των βλαβών στο δέρμα τους. Το 1901 παρουσίασε τα ευρήματά του σε ένα συνέδριο. Υπάρχουν και άλλα μοτίβα στο ανθρώπινο δέρμα – οι γραμμές Langer, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούνται κατά τον σχεδιασμό χειρουργικών τομών – αλλά οι γραμμές του Blaschko δεν ταίριαζαν με άλλα σχέδια ή δομές που ήταν γνωστές.

Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πια σε συμφωνία ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γραμμές Blaschko αποτυπώνουν τα μονοπάτια που σχηματίζονται κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, καθώς τα κύτταρα του δέρματος μετανάστευσαν και πολλαπλασιάστηκαν. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Blaschko είχε χαράξει τις γραμμές σε ένα ελληνικό άγαλμα που έδειξε στη μελέτη του.

Οι γραμμές δεν διασχίζουν ποτέ την πρόσθια μέση γραμμή, το νοητό όριο που διατρέχει το μήκος του στήθους και της κοιλιάς κατά μήκος του μπροστινού μέρους του σώματος. Στο πίσω μέρος, σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα V, και υπάρχουν κυματιστές γραμμές κατά μήκος των άκρων και γύρω από το κεφάλι και το πρόσωπο.

Μια σειρά από δερματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις και μελάγχρωση και ακολουθούν τις γραμμές Blaschko όταν εμφανίζονται στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν επίκτητες διαταραχές, όπως το ραβδωτό λειχήνα, καθώς και γενετικές παθήσεις όπως η μελαγχρωστική ακράτεια και το σύνδρομο McCune-Albright.

Οι δερματικές βλάβες που αντιστοιχούν στις γραμμές Blaschko μοιάζουν με δερματικό μωσαϊκισμό (τύπο συνδρόμου Down). Οι γενετικές μεταλλάξεις σε ένα υποσύνολο δερματικών κυττάρων σημαίνουν ότι το σώμα ουσιαστικά περιέχει πλέον δύο διαφορετικούς πληθυσμούς δερματικών κυττάρων με διαφορετικό γενετικό υλικό. Όπου συναντώνται αυτές οι δύο διαφορετικές κυτταρικές σειρές, σχηματίζονται βλάβες κατά μήκος των γραμμών Blaschko.Όλοι έχουμε ρίγες σαν τις ζέβρες και δεν το ξέρουμε

 WIKIMEDIA COMMONS

Μια συγκεκριμένη μορφή μωσαϊκισμού είναι ο χιμαιρισμός. Στις χίμαιρες, τα δύο διαφορετικά σύνολα γενετικού υλικού προέρχονται από δύο διαφορετικά γονιμοποιημένα ωάρια. Ενώ ο μωσαϊκισμός είναι αρκετά κοινός, ο χιμαιρισμός είναι ιδιαίτερα σπάνιος στη φύση. Στους ανθρώπους, για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί να προκύψουν χίμαιρες όταν ένα αδελφικό δίδυμο απορροφά τον αδερφό του ενώ τα έμβρυα αναπτύσσονται στη μήτρα. Ο επιζών δίδυμος μπορεί να μην γνωρίζει καν την ασυνήθιστη γενετική τους σύνθεση παρά πολύ αργότερα στη ζωή του.

Ένα από τα βασικά σημάδια του χιμαιρισμού είναι οι διαφορές στη μελάγχρωση. Οι χίμαιρες (γενετικά ατυχήματα) μπορεί να προκαλούν διαφορετικά χρώματα στα μάτια και μπορεί επίσης να έχουν μοτίβα μελάγχρωσης του δέρματος που ακολουθούν τις γραμμές του Blaschko.

Πηγή: News 24/7