Κατά τη διάρκεια του ύπνου που κάνουμε κάθε βράδυ, γίνονται μερικές από τις πιο σημαντικές διεργασίες στον εγκέφαλό μας, τις οποίες φυσικά δεν θυμόμαστε το επόμενο πρωί.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μία ορμόνη του στρες, η νοραδρεναλίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ξυπνώντας τον εγκέφαλό μας τα βράδια χωρίς φυσικά να το καταλαβαίνουμε και επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που διατηρούμε κάτι στη μνήμη μας.
Σύμφωνα με την Assistant Professor, Celia Kjærby του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης: «Μπορεί να νομίζουμε ότι ο ύπνος είναι μια αδιάκοπη και συνεχής κατάσταση μέχρι να ξυπνήσουμε το άλλο πρωί. Ωστόσο, μόλις μάθαμε ότι η νοραδρεναλίνη μάς κάνει να ξυπνάμε πάνω από 100 φορές κάθε βράδυ και αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός απολύτως φυσιολογικού ύπνου».
Η Kjærby και οι συνάδελφοί της οδηγήθηκαν σε αυτήν την ανακάλυψη, κάνοντας μερικά πειράματα σε ποντίκια. Οπτικές ίνες συνδεδεμένες με LED ενσωματώθηκαν στον εγκέφαλο του κάθε τρωκτικού ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής συνδέεται με το στρες, την αδρεναλίνη και την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η νοραδρεναλίνη παραμένει ανενεργή όσο κοιμόμαστε αλλά τα νέα ευρήματα ανατρέπουν τα δεδομένα. Τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης παρατηρήθηκε ότι παρουσίαζαν αυξομειώσεις το βράδυ, κρατώντας τον εγκέφαλό μας ξύπνιο για κάποια διαστήματα μες στον ύπνο μας.
Σε κάποια ακόμη πειράματα που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι όσα ποντίκια απελευθέρωναν σημαντικά ποσά νοραδρεναλίνης, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. «Ανέπτυσσαν σούπερ μνήμη», λέει η Kjærby, προσθέτοντας: «Μπορούσαν να θυμηθούν καλύτερα τα πράγματα που είχαν μάθει την προηγούμενη ημέρα».
Η έρευνα που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Nature Neuroscience, ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τον ύπνο μας και κυρίως για το πώς μια ορμόνη μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη μας.