Home Ιατρική-Βιολογία Όλα όσα δεν θέλατε ποτέ να μάθετε για τα ακάρεα που ζουν...

Όλα όσα δεν θέλατε ποτέ να μάθετε για τα ακάρεα που ζουν στο πρόσωπό σας

Η ροδόχρους ακμή, γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο. Αυτό που είναι σοκαριστικό και ίσως πολλοί θελήσουν να ξεχάσουν, είναι ότι προκαλείται από το Demodex, ένα ακάρι που “ζει και βασιλεύει” στο πρόσωπό σας.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές του ανθρώπινου δέρματος, που κατοικεί στους πόρους και τρέφεται με το σμήγμα που εκκρίνεται. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες τέτοια ακάρεα που σέρνονται στο πρόσωπο, γεννούν αυγά στους πόρους και αφήνουν μεγάλη ποσότητα περιττωμάτων όταν πεθάνουν.

Οι μικροί σας “φίλοι”

Τα ακάρεα είναι συγγενείς των κροτόνων, των αραχνών, των σκορπιών και άλλων αραχνοειδών. Έχουν καταγραφεί πάνω από 48.000 είδη. Περίπου 65 από αυτά ανήκουν στο γένος Demodex και δύο εξ αυτών ζουν στο πρόσωπό σας. Έχουν σχήμα λουκάνικου, με οκτώ πόδια. Το μεγαλύτερο από αυτά έχει μήκος το ένα τρίτο του χιλιοστού. Έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, από λευκούς Ευρωπαίους μέχρι Αβορίγινες Αυστραλούς και Εσκιμώους. Δεν κληρονομούνται κατά τη γέννηση και κάθε γενιά μαζεύει τα δικά της, πιθανότατα από την άμεση επαφή με τους γονείς. Σύμφωνα με μελέτη του 1972, υπάρχουν μόνο 4% πιθανότητες να έχετε Demodex αν είστε κάτω των 20 ετών. Αν είστε μεγαλύτερος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε.

Τα ακάρεα περνούν τον χρόνο τους με το κεφάλι τους στους θύλακες των τριχών, Βρίσκονται πιο συχνά στα βλέφαρα, τη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι περιορίζονται στο πρόσωπο. Το Demodex έχει βρεθεί επίσης στις τρίχες του ακουστικού πόρου, στη θηλή, στη βουβωνική χώρα, στο στήθος, στο πέος και στους γλουτούς. Σε γενικές γραμμές, το ξηρό δέρμα είναι το χειρότερό τους και “αγαπημένη” τους εποχή είναι το καλοκαίρι, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.

Τρώνε, σέρνονται, κάνουν σεξ

Αναφορικά με το τι κάνουν όλη την ημέρα πάνω στο πρόσωπό σας, είναι αρκετά. Τρώνε σμήγμα και σέρνονται. Κυκλοφορούν στο σκοτάδι και “κοκκαλώνουν” στο έντονο φως. Επίσης, κάνουν σεξ. Το καλύτερο τους σημείο για αναπαραγωγή είναι τα τριχοθυλάκια. Μετά την πράξη, το θηλυκό κρύβεται σε έναν κοντινό σμηγματογόνο αδένα και μισή μέρα μετά γεννά τα αυγά του. Δυόμιση μέρες μετά αυτά εκκολάπτονται. Τα νεαρά ακάρεα χρειάζονται 6 ημέρες για να ενηλικιωθούν και ζουν περίπου 5 ακόμα. Όλη η ζωή τους διαρκεί δύο εβδομάδες.

Πότε αυξάνονται πέρα από το συνηθισμένο

Όλα αυτά που κάνουν πάνω στο πρόσωπό σας δεν φαίνεται να έχουν βλαβερές συνέπειες. Εκτός και αν η άμυνα του οργανισμού σας είναι “πεσμένη”. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός τους αυξάνεται ανησυχητικά σε άτομα με HIV, παιδιά με λευχαιμία ή ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ενδέχεται, επίσης, οι αλλαγές στο δέρμα να τους επιτρέπουν να πολλαπλασιάζονται περισσότερο από τα συνηθισμένα.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους έχει συνδεθεί στους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και η βλεφαρίτιδα. Όσον αφορά στις θεραπείες εξολόθρευσής τους, δεν υπάρχει κάποια κλινικά δοκιμασμένη. Η μετρονιδαζόλη χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία, ωστόσο το Demodex μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Πηγή: news247.gr