Όταν οι μαγνητικές τομογραφίες ενός 72χρονου έδειξαν πως πάσχει από μία άκρως επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, γνωστή ως γλοιοβλάστωμα, οι γιατροί αποφάσισαν να του προσφέρουν μία καινοτόμα πειραματική θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστεί ο όγκος μέσα σε λίγες μέρες, προσφέροντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς.
Παρόλο που το αποτέλεσμα σε δύο άλλους συμμετέχοντες δεν ήταν τόσο θετικό, η επιτυχία της συγκεκριμένης περίπτωσης δείχνει ένα τρόπο θεραπείας για μία έως τώρα αθεράπευτη ασθένεια. Τα γλοιοβλαστώματα είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, καθώς προέρχονται από τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και αναπτύσσονται ταχύτατα σε κακοήθεις όγκους, στερώντας τη ζωή από το 95% των ασθενών μέσα σε 5 χρόνια.
Οι ερευνητές του Mass General Cancer Centre στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να χορηγήσουν μία θεραπεία βασισμένη στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, γνωστή ως CAR T-cell therapy. Η θεραπεία αυτή έχει πάρει έγκριση για να καταπολεμεί καρκίνους του αίματος και έχει επιδείξει εκπληκτική ικανότητα στο να εντοπίζει καρκινικά κύτταρα.
Τα T-κύτταρα του ασθενούς συλλέγονται και επαναπρογραμματίζονται για να αναγνωρίζουν ορισμένους δείκτες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Έπειτα επανεισάγονται στον ασθενή. Ένας δείκτης είναι κυρίαρχος σε όλα τα είδη των γλοιοβλαστωμάτων, μία μεταλλαγμένη πρωτεΐνη με την ονομασία EGFR και αυτή είναι που στοχεύει η θεραπεία CAR T-cell.
Οι προκλινικές δοκιμές σε εργαστήριο έδειξαν πως τα συγκεκριμένα T-κύτταρα επιτίθενται στον όγκο και μάλιστα επιστρατεύουν και άλλα T-κύτταρα για το σκοπό αυτό.
Μόλις μία μέρα μετά την ενέσιμη παροχή των T-κυττάρων, ο όγκος έδειξε πως μειώνεται σε μέγεθος. Ο ασθενής δεν είχε άλλες παρενέργειες πέρα από έναν πυρετό και κάποιους όζους που εμφανίστηκαν προσωρινά στους πνεύμονές του.
Οι άλλοι δύο ασθενείς δεν ήταν τόσο τυχεροί. Και στους δύο ο όγκος υποχώρησε μέσα σε λίγες μέρες, αλλά ο καρκίνος επέστρεψε ένα μήνα και ένα χρόνο μετά αντίστοιχα.
Χωρίς να ξέρουμε ακόμα τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση των ασθενών, είναι νωρίς για να πούμε αν η θεραπεία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία μόνιμη λύση στο γλοιοβλάστωμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η θεραπεία με CAR T-cell δίνει ελπίδα στους ασθενείς με έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.
Πηγή: unboxholics.com