Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός ιστών που μας προστατεύει από τους εισβολείς. Ο βιολόγος Ron Sender του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, αποφάσισε να υπολογίσει πόσα κύτταρα του ανοσοποιητικού υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, πού βρίσκονται και πόσο ζυγίζουν. Προηγούμενες μελέτες επικεντρωνόντουσαν σε συγκεκριμένους ιστούς ή τύπους κυττάρων, αποτρέποντας τη γενικοποίηση στους ανθρώπους.
Ως δείγμα πήραν έναν υγιή άντρα 70 κιλών με ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών.
Παρά τον πλούτο των ερευνών που μελετούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα από διαφορετικές σκοπιές, υπάρχει η ανάγκη μιας αναλυτικής συμφωνίας για τη διανομή και τη μάζα των διαφόρων τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Η έρευνα αποκάλυψε πως το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από 1.8 τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία συνολικά ζυγίζουν 1.2 κιλά, όσο περίπου δηλαδή ένας ανανάς. Φυσικά αυτός ο αριθμός κυμαίνεται, ανάλογα με το φύλο, το βάρος, την ηλικία και τις μολύνσεις.
Μία γυναίκα στην ίδια ηλικία αλλά με βάρος 60 κιλών, διαθέτει 1.5 τρισεκατομμύριο κύτταρα ανοσοποιητικού που ζυγίζουν 1 κιλό. Ένα παιδί 10 ετών θα έχει 1 τρισεκατομμύριο κύτταρα που θα ζυγίζουν 600 γραμμάρια.
Τα λεμφοκύτταρα, τα οποία ξυπνούν το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει τους εισβολείς, αποτελούν το 40% των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, επειδή είναι μεταξύ των μικρότερων κυττάρων στο σώμα, αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% της συνολικής μάζας του ανοσοποιητικού. Τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα τα οποία παράγονται στο μυελό των οστών και κατακλύζουν τους εισβολείς, αποτελούν άλλο ένα 40% των κυττάρων και το 15% της συνολικής μάζας.
Τα υπόλοιπα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι 3 έως 10 φορές μεγαλύτερα, αποτελούν το υπόλοιπο 20% των κυττάρων και συμβάλλουν σε πάνω από το 60% της μάζας. Στο γαστρεντερικό σύστημα βρίσκεται μόλις το 3% όλων των κυττάρων ανοσοποιητικού, ενώ στο αίμα μόλις το 2%.
Αυτό σημαίνει πως τα πιο σημαντικά όργανα όσον αφορά το ανοσοποιητικό είναι οι λεμφαδένες, ο μυελός των οστών και η σπλήνα. Ωστόσο στο γαστρεντερικό βρίσκεται η πλειοψηφία των κυττάρων πλάσματος και έτσι έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανοσία του σώματος μέσω αντισωμάτων.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.
Πηγή: unboxholics.com