Home Ιατρική-Βιολογία Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πίνετε χυμό πορτοκάλι το βράδυ

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πίνετε χυμό πορτοκάλι το βράδυ

Χυμό πορτοκάλι το βράδυ… σίγουρα δε το γνωρίζατε

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν την υγεία, καλό είναι να μην πίνουμε φρέσκο χυμό πορτοκάλι μετά τις 9 η ώρα το βράδυ, καθώς μας δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα.

Μπορεί το πορτοκάλι να βοηθάει στην θωράκιση του οργανισμού και να πρέπει να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες ώρες δεν πρέπει να πίνουμε το χυμό του.

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις χυμό πορτοκάλι μετά τις 9 το βράδυ

Καλό είναι να αποφεύγεις το χυμό πορτοκαλιού το βράδυ και γενικά των εσπεριδοειδή μετά τις 21:00, διότι όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σου λόγω του αισθήματος έντονης καούρας που μπορεί να προκαλέσει.

 

Ο λόγος είναι πως φρούτα αυτά είναι πολύ όξινα για το σώμα σου και το πιθανότερο είναι να σου προκαλέσουν καούρα.

Απόφυγε τέτοιους χυμούς αργά το βράδυ γιατί το πιθανότερο είναι να υποφέρεις από κοιλόπονο όλο το βράδυ.

Χυμός πορτοκαλιού οφέλη

  • Προλαμβάνει τον καρκίνο:

το D-λιμονένιο που υπάρχει στα πορτοκάλια, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στην σάρκα του. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη:

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επίσης σημαντική είναι η εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα πορτοκάλια.

Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά υψηλότερη στον εσωτερικό φλοιό, παρά στην πορτοκάλι τους σάρκα. Η πηκτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

  • Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα:

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα πορτοκάλια βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και στη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη στη Βρετανία, βρέθηκε ότι ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  • Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος:

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στο χυμό πορτοκαλιού, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος.

  • Καρδιαγγειακά οφέλη:

Τα πορτοκάλια περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ και εσπεριδίνη, που προωθούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

  • Μειώνει τις φλεγμονές:

Κατανάλωση γευμάτων με πολλά λιπαρά ή γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονωδών αντιδράσεων. Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι αιτία σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, όπου αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών σε συνδυασμό με σκλήρυνση και απώλεια της ελαστικότητας του αρτηριακού τοιχώματος.

Πίνοντας χυμό πορτοκαλιού όταν καταναλώνετε κάποιο γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες και σε περιεκτικότητα λιπαρών θα αποτρέψετε την εμφάνιση αυτής της φλεγμονής, γεγονός που το καθιστά ένα καλό προληπτικό μέτρο.

  • Σύνθεση κολλαγόνου:

Η βιταμίνη C είναι το βασικό συστατικό για την σωστή παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι δομικό συστατικό των οστών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων. Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνη C, μπορεί να παρουσιαστεί σκορβούτο, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μώλωπες, αιμορραγία, απώλεια δοντιών και πόνο στις αρθρώσεις.

Προκειμένου να αποφευχθούν εμφανίσεις σκορβούτου, συνιστάται σε έναν ενήλικα να προσλαμβάνει τουλάχιστον 90 mg βιταμίνης C κάθε μέρα. Ενώ εκείνοι που καπνίζουν θα πρέπει να προσλαμβάνουν έως και 125 mg ανά ημέρα.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Η ισχυρή περιεκτικότητα βιταμίνης C στο πορτοκάλι, διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου:

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

  • Διατηρεί υγιές δέρμα:

Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

Πηγή: mydiatrofi.gr / ygeiamasnews.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr