Home Ιατρική-Βιολογία Τα 10 παράξενα ιατρικά περιστατικά του 2023 – Από «γούνινη» γλώσσα μέχρι…...

Τα 10 παράξενα ιατρικά περιστατικά του 2023 – Από «γούνινη» γλώσσα μέχρι… έμβρυο στον εγκεφάλο μωρού

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία, για διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Οι γιατροί, πάντα στην πρώτη γραμμή της «μάχης» στην Υγεία -με αφορμή το τέλος του έτους- κάνουν μία αναδρομή και ξεχωρίζουν και μας παραδίδουν τις 10 πιο παράξενες ιστορίες ιατρικών περιστατικών που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Από μια «αιωρούμενη» λεπίδα μαχαιριού 15 εκατοστών στην κοιλιά ενός άνδρα μέχρι τη… γούνινη, πράσινη γλώσσα ενός ασθενούς, οι αναφορές στα περίεργα ιατρικά περιστατικά που δημοσιεύθηκαν το 2023 μας εξέπληξαν. Πρόκειται για περιστατικά άλλοτε σπάνια και πρωτοφανή, άλλοτε απλώς δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι πραγματικά!

Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα ιατρικά περιστατικά για το 2023

1. Η κατάδυση και το θανατηφόρο σύνδρομο του αίματος

Θανατηφόρο σύνδρομο του αίματος ανέπτυξε ένας άνδρας μετά από καταδύσεις που έκανε σε μια βαθιά, υποβρύχια σπηλιά. Ουσιαστικά, η πίεση του νερού κατά τις καταδύσεις φέρεται να είναι υπεύθυνη για την διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία του ασθενούς. Οι γιατροί αναγνώρισαν γρήγορα ότι ο άνδρας είχε αναπτύξει μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της ασθένειας αποσυμπίεσης, γνωστή ως σύνδρομο διαρροής τριχοειδούς αγγείου, και λόγω της έγκαιρης διάγνωσης του προβληματος μπόρεσαν να παρέχουν στο ασθενή άμεση και σωτήρια θεραπεία.

2. Αράχνη «ζουζούνιζε» στο αυτί μιας γυναίκας

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε μια γυναίκα στην Ταϊβάν, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν μια αράχνη μήκους 0,25 εκατοστών να σέρνεται στο αριστερό της αυτί, δίπλα στο σκληρό αλλοιωμένο εξωτερικό της πτερύγιο. Επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες η γυναίκα άκουγε περίεργους ήχους θροΐσματος οι οποίοι εκπέμπονταν από το αυτί της, ήταν αχνοί ήχοι αλλά σε σημαντικό βαθμό  ενοχλητικοί για την ασθενή. Μάλλον δεν υποψιαζόταν ότι ένα τριχωτό αραχνοειδές θα ήταν υπεύθυνο για τους ενοχλητικούς ήχους. Πήγε, τελικά, στον γιατρό ο οποίος έκανε την ανακάλυψη!

3. Κυριολεκτικά… μάλλιασε η γλώσσα του – Φύτρωσε παχιά, πράσινη «γούνα»

Μια παράξενη στρώση, που μοιάζει με βρύα, «φύτρωσε» ξαφνικά πάνω στη γλώσσα ενός άνδρα. Η πάθηση, γνωστή ως «τριχωτή γλώσσα», προκαλείται από την υπερανάπτυξη των εξογκωμάτων της επιφάνειας της γλώσσας που συνήθως εξέχουν και υπερεκτίθενται όταν έρχονται σε επαφή με τραχιά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μια οδοντόβουρτσα. Περίπου το 13% των ανθρώπων παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους το φαινόμενο της τριχωτής γλώσσας με τις τρίχες να αποκτούν οποιοδήποτε χρώμα, ανάλογα με τους τύπους τροφής και τα βακτήρια που παγιδεύονται σε αυτές.

4. Νέο βακτήριο από δάγκωμα αδέσποτης γάτας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος βακτηρίων αφότου ένας άνδρας δέχθηκε πολλαπλές δαγκωνιές από μια αδέσποτη γάτα. Τα χέρια και οι πήχεις του έγιναν κόκκινα και πρήστηκαν, αλλά ο άνδρας ανάρρωσε πλήρως μετά από μια πενθήμερη θεραπεία με αντιβιοτικά που του χορηγησαν οι γιατροί. Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχε μολυνθεί από έναν τύπο βακτηρίου Globicatella, ένα μικρόβιο που προσομοιάζει εκείνο του στραπτόκοκκου, γνωστό γαι την πρόκληση στρεπτικού λαιμού και οστρακιάς.

5. Έμβρυο στον εγκέφαλο βρέφους

Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά ένα έμβρυο από τον εγκέφαλο ενός μωρού 12 μηνών, γεγονός που υπήρξε μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση. Το έμβρυο ήταν το μονοχοριονικό, διαμνιακό δίδυμο του παιδιού, που σημαίνει ότι προερχόταν από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο με το παιδί και είχε επίσης τον ίδιο πλακούντα, αλλά είχε αναπτυχθεί σε ξεχωριστό αμνιακό σάκο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ένα έμβρυο «τυλίχθηκε» από το άλλο και πέθανε με αποτέλεσμα υπολείμματα του δευτερου εμβρύου να παραμείνουν στο κεφάλι του παιδιού ακόμα και μετά τη γέννα.

6. Λεπίδα μαχαιριού «επέπλεε» στην κοιλιά του

Οι γιατροί έκαναν ράμματα στην πληγή ενός άνδρα από μαχαίρι, αλλά ξέχασαν να αφαιρέσουν τη λεπίδα μήκους 15 εκατοστών, κι εκείνη περιπλανούνταν μέσα στην κοιλιά του. Μέχρι την επόμενη μέρα, οπότε και αντιλήφθηκαν το τραγικό λάθος, η λεπίδα είχε φτασει στην άλλη πλευρά του σώματος του άνδρα, αλλά ως εκ θαύματος, μετακινήθηκε χωρίς να καταστρέψει κανένα από τα υπόλοιπα όργανα.

7. Το σκουλήκι του πύθωνα σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Μια γυναίκα στην Αυστραλία μολύνθηκε από ένα παρασιτικό σκουλήκι που ονομάζεται Ophidascaris robertsi, το οποίο ζει κανονικά σε πύθωνες και δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό ότι εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι γιατροί έβγαλαν από τον εγκέφαλό της το κόκκινο σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών, το οποίο ήταν ακόμα ζωντανό σερνόταν στον εγκέφαλό της. Για το παράξενο περοστταικό εκτιμάται ότι η γυναίκα κατανάλωσε κατά λάθος αβγά «O. robertsi», είτε από την άμεση κατανάλωση μολυσμένων λαχανικών ή μολύνθηκε έμμεσα από τα λερωμένων χέρια της.

8. Άλλαξε το χρώμα των ματιών μωρού από φάρμακο για την COVID-19

Μετά τη λήψη ενός αντιικού φαρμάκου που ονομάζεται φαβιπιραβίρη για την αντιμετώπιση της COVID-19, τα σκούρα καστανά μάτια ενός αγοριού 6 μηνών έγιναν ξαφνικά μπλε λουλακί. Αυτή η αλλαγή χρώματος εκτιμάται ότι είναι μια παρενέργεια του τρόπου με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το φάρμακο. Τα μάτια του αγοριού επέστρεψαν στο συνηθισμένο τους χρώμα μετά τη διακοπή της θεραπείας. Ωστόσο, οι γιατροί είπαν ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που συνδέονται με αυτήν την προσωρινή αλλαγή στο χρώμα των ματιών είναι ακόμα άγνωστες.

9. Έφυγε από οδοντιατρείο με αιμορραγία στον εγκέφαλο

Την επίσκεψη ενός άνδρα στον οδοντίατρο ακολούθησε μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αφού μια εξαγωγή δοντιού προκάλεσε αιμορραγία στον εγκέφαλό του. Οι γιατροί θεωρούν ότι η αιμορραγία προκλήθηκε από μια ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εξαγωγής του δοντιού. Επιπλέον, ο ασθενής έπασχε από μία γενετική πάθηση (που δεν είχε διαγνωστεί) η οποία μειώνει τη ροή του αίματος μέσω του εγκεφάλου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόκληση αιμορραγίας στον εγκέφαλό του.

10. Έφαγε μανιτάρια και έβγαλε επώδυνο εξάνθημα

Ένας άνδρας εμφάνισε ένα επώδυνο, κνιδωτικό εξάνθημα σε όλη την πλάτη του αφού έφαγε κακομαγειρεμένα μανιτάρια Σιτάκε. Το εξάνθημα ήταν φαινόταν ραβδωτό και κόκκινο σαν να τον είχαν χτυπήσει και προκλήθηκε από την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού του σε έναν υδατάνθρακα που ονομάζεται lentinan. Οι υδατάνθρακες συνήθως διασπώνται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, αλλά τα ωμά και μη καλοψημένα μανιτάρια Σιτάκε περιέχουν αρκετή ποσότητα αυτού, για να πυροδοτήσουν μια αντίδραση.

Πηγή: tanea.gr