Home Ιατρική-Βιολογία Τα ακάρεα, που ζευγαρώνουν στο πρόσωπό μας, έχουν ένα πρόβλημα

Τα ακάρεα, που ζευγαρώνουν στο πρόσωπό μας, έχουν ένα πρόβλημα

Το πλύσιμο του προσώπου και η ενυδάτωση είναι στην καθημερινή ρουτίνα προσωπικής φροντίδας των περισσότερων ανθρώπων. Τι γίνεται όμως με τα ακάρεα, όπως το Demodex folliculorum, που περνούν όλη τους τη ζωή βαθιά στους πόρους του προσώπου μας; 

Τη νύχτα, τα μικροσκοπικά παράσιτα μήκους 0,3 χιλιοστών αφήνουν τους πόρους για να βρουν ένα νέο θύλακα του δέρματος, να συναντήσουν έναν σύντροφο και να ζευγαρώσουν. Αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα συγκεκριμένα ακάρεα μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς το DNA τους διαβρώνεται- κάτι που σημαίνει ότι είναι κοντά στην εξαφάνιση.

Διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες ενδεχομένως να νιώσατε την ανάγκη να τρέξετε στο μπάνιο και τρίψετε κάθε εκατοστό του προσώπου σας. Δεν θα καταφέρετε πολλά. Ζουν τόσο βαθιά στο δέρμα μας που δεν μπορούν να ξεπλυθούν ποτέ. Ίσως είναι παρήγορο να γνωρίζετε ότι πάνω από το 90% από των ανθρώπων είμαστε οικοδεσπότες αυτών των ακάρεων και τους έχουμε προσφέρει ένα σπίτι από τη γέννησή μας, καθώς μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η Δρ Alejandra Perotti, από το Πανεπιστήμιο του Reading, που συνέγραψε τη μελέτη εξηγεί μάλιστα στο BBC ότι πρέπει να είμαστε «ευγνώμονες» που προσφέρουμε στα ακάρεα ένα σπίτι και έχουμε μια τόσο οικεία σχέση μαζί τους. «Είναι μικροσκοπικά και χαριτωμένα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν τα έχουμε. Καθαρίζουν τους πόρους μας. Να είμαστε χαρούμενοι που ζουν μαζί μας, αφού δεν μας κάνουν καμία ζημιά» λέει χαρακτηριστικά. 

 

Η μελέτη δείχνει πόσο στενή είναι η σχέση μας μαζί τους, αλλά και πώς τα ακάρεα έχουν τον μικρότερο αριθμό γονιδίων από οποιοδήποτε έντομο, αραχνοειδές ή καρκινοειδές. Το γονίδιο που προστατεύει το σώμα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία έχει χαθεί και είναι ενεργά μόνο τη νύχτα. Και είναι αυτή η νυχτερινή δραστηριότητα που κάνει κάποιους να ανατριχιάζουν. «Τη νύχτα, ενώ βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο, επισκέπτονται τους πόρους μας για να κάνουν σεξ και να κάνουν μωρά», λέει η Δρ Perotti. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι καθώς η γενετική τους ποικιλότητα μειώνεται, η εξάρτησή τους από εμάς αυξάνεται που σημαίνει ότι κινδυνεύουν με πιθανή εξαφάνιση. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα αν τα χάσουμε; «Συνδέονται άμεσα με το υγιές δέρμα, οπότε αν τα χάσουμε μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με το δέρμα μας», αναφέρει η Δρ. Perotti. Με πληροφορίες από BBC