Home Ιατρική-Βιολογία Τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για τις αλλαγές στο μέγεθος του ανδρικού πέους

Τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για τις αλλαγές στο μέγεθος του ανδρικού πέους

Ένα εύρημα το οποίο μπορεί να σημαίνει μία σημαντική διαφοροποίηση στην ανθρώπινη ανατομία και αφορά το μέγεθος του ανδρικού μορίου σε στύση διαπίστωσαν επιστήμονες που συνέγραψαν μία νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα μίας διεθνούς ομάδας ερευνητών με επικεφαλής ουρολόγους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφέρουν ότι το μέγεθος του ανδρικού πέους σε στύση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 24%.

Στην ανάλυση τους που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health, οι επιστήμονες κατέγραψαν, αξιολόγησαν και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 75 μελετών που διεξήχθησαν παγκοσμίως τις προηγούμενες δεκαετίες και στις οποίες μετρήθηκε το μέγεθος του ανδρικού πέους όταν βρίσκεται σε στύση σε εργαστηριακές συνθήκες.

Τα στοιχεία αφορούσαν 5.761 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα με βάση τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και τον πληθυσμό των συμμετεχόντων και κατάληξαν στο συμπέρασμα πως το μέγεθος του ανδρικού μορίου ενός ενήλικα σε στύση έχει αυξηθεί από 12,27 εκατοστά το 1992 σε 15,23 εκατοστά το 2021.

Πού υπήρξε αύξηση και πού μείωση

Όμως αξίζει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο στο μέγεθος του πέους τους, ενώ μικρή μείωση στο μέγεθος του μορίου τους είδαν οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής.

Πού οφείλεται αυτή η αύξηση

Μάλιστα ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Μάικλ Άιζενμπεργκ, καθηγητής ουρολογίας στο Στάνφορντ σύμφωνα με το ισπανικό Deutsche Welle εξέφρασε την ανησυχία του για τα συμπεράσματα της έρευνας και αυτή την τάση που παρατηρείται παγκοσμίως.

«Οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας. Αν βλέπουμε μια τόσο ραγδαία αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στο σώμα μας», ανέφερε αρχικά.

«Ρόλο σ’ αυτό θα μπορούσαν να παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες, σαν τα φυτοφάρμακα ή τα προϊόντα υγιεινής, που αλληλοεπιδρούν με το ορμονικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.

Όπως υπογραμμίζουν στη δημοσίευσή τους ο Άιζενμπεργκ και οι συνυπογράφοντες τη μελέτη αναφέρουν πως η τάση να ξεκινάει πιο νωρίς η εφηβεία των νεότερων ανδρών φαίνεται να επηρεάζει επίσης και την επιμήκυνση του πέους.

Υπάρχει επίσης και μια πιο απλή και πιο καλή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα η διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους κατοίκους τους να γίνονται όλο και πιο ψηλοί. Έτσι για το ανδρικό πέος υπάρχει το ενδεχόμενο να μεγαλώνει σε συνάρτηση με την αύξηση του μεγέθους του σώματος.

Από την άλλη πλευρά οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής, «υποφέρουν από την υπερκατανάλωση τροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει όλο και πιο παχύσαρκοι και καθιστικοί, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη σταθερότητα της στύσης και συνεπώς το μέγεθος του ανδρικού μορίου».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα

Πάντως κατά τον Άιζενμπεργκ το επόμενο μεγάλο βήμα όσον αφορά την έρευνα είναι να εξεταστούν και άλλες ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι για να διαπιστωθεί αν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές, επειδή θα μπορούσε να αποδειχθεί πως πρόκειται για μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

«Επιπρόσθετα, αν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», είπε ακόμα ο επικεφαλής της έρευνας.