Μία νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, με τέσσερις ασθενείς με σοβαρά χημικά εγκαύματα στο ένα μάτι να δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ακόμα και χωρίς περαιτέρω θεραπεία, δύο από τους ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην όρασή τους μετά από ένα έτος. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα μετά τη θεραπεία, επιλογή η οποία δεν ήταν διαθέσιμη πριν λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους.
Τα πρώτα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανακτήσουν την όρασή τους μετά από σημαντικά τραύματα στον κερατοειδή χιτώνα. – Ula Jurkunas, οφθαλμολόγος του Massachusetts Eye and Ear
Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν πάρθηκαν από το υγιές μάτι του ασθενούς και δεν υπάρχει το ρίσκο απόρριψης των κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα παίζουν ρόλο στη διατήρηση και προστασία του διαφανούς εξωτερικού επιπέδου του ματιού με το οποίο έρχεται πρώτα σε επαφή το φως. Η λεία επιφάνειά του είναι κρίσιμη για μία καθαρή όραση. Ασθενείς με χημικά εγκαύματα έχουν συχνά μόνιμη ζημιά σε αυτό το στρώμα, κάνοντας αδύνατη την αναπαραγωγή των υγιών κυττάρων.
Μία ελάχιστη ποσότητα βλαστοκυττάρων από το υγιές μάτι του ασθενούς είναι αρκετή για να αναπτυχθεί μία μεγαλύτερη ποσότητα υγιούς ιστού στην επιφάνεια του τραυματισμένου ματιού.
Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Πηγή: unboxholics.com