Eρευνητές από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρόσφατα για μια πρωτοποριακή μελέτη που αποκαλύπτει πως το ανθρώπινο σώμα κρύβει ένα ιδιαίτερο μαθηματικό μοτίβο, μια -ας πούμε- εξίσωση που μένει πάντα ισορροπημένη.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερες από 1.500 δημοσιευμένες πηγές, φέρνοντας στα φώτα της δημοσιότητας μερικές διαφωτιστικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κυττάρων διαφορετικών ομάδων ηλικίας και φύλου.
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οι περισσότεροι ενήλικες άνδρες έχουν περίπου 36 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα τους, ενώ οι ενήλικες γυναίκες διαθέτουν περίπου 28 τρισεκατομμύρια. Συγκριτικά, ένα 10χρονο παιδί συνήθως αποτελείται από περίπου 17 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Πέρα από τους καθαρούς αριθμούς, το ιδιαίτερο μαθηματικό μοτίβο που αποκάλυψε η έρευνα είναι άλλο:
Όταν τα κύτταρα ομαδοποιούνται με βάση το μέγεθός τους, κάθε κατηγορία συμβάλλει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο στη συνολική μάζα του σώματος του ανθρώπου! Υπάρχει κατά κάποιον τρόπο δηλαδή μια τέλεια ισορροπία, τηρουμένων των αναλογιών. Ειδικότερα, η έρευνα τονίζει: “Αυτά τα μοτίβα συνεπάγονται μια ισορροπία μεταξύ του μεγέθους και του αριθμού των κυττάρων, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ομοιόστασης μεταξύ του μεγέθους των κυττάρων διαφορετικών τύπων.”
Πιο απλά, φαίνεται πως στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει μια ακριβής αλληλεπίδραση που εξασφαλίζει ότι το σώμα μας διατηρεί μια σταθερή αναλογία μεγαλύτερων προς μικρότερων κυττάρων. Παραδόξως, η διαφορά μεγέθους εντός κάθε ομάδας παραμένει επίσης σταθερή.
Η διαφορά μεγέθους μεταξύ των πιο μικροσκοπικών κυττάρων μας, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και των πιο μεγάλων, όπως οι μυϊκές ίνες, είναι σα να συγκρίνει κάποιος ένα μικρό σκουλήκι και μια γαλάζια φάλαινα. Πρακτικά, αυτή η παρατήρηση ενισχύει την ιδέα ότι κάθε κύτταρο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του για τη συγκεκριμένη λειτουργία του. Έτσι, οποιεσδήποτε μεταβολές σε αυτή την κυτταρική κλίμακα συχνά υποδηλώνουν ασθένειες ή ανωμαλίες.
Ενώ προηγούμενες προσπάθειες ποσοτικοποίησης του αριθμού των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα, η μοναδικότητα αυτής της μελέτης έγκειται στη λεπτομερή εξέταση των συγκριτικών μεγεθών των κυττάρων.
Ολοκληρώνοντας την έρευνα, η ομάδα εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις αναρίθμητες εφαρμογές των ευρημάτων της στη βιολογία. Ειδικότερα, τόνισε: “Τα δεδομένα μας χρησιμεύουν για τη δημιουργία ενός ολιστικού ποσοτικού πλαισίου για τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και αναδεικνύουν πρότυπα μεγάλης κλίμακας στην κυτταρική βιολογία”.
Η έρευνα αναρτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, με τίτλο ‘The human cell count and size distribution’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.