Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες στην Αυστραλία που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα παυσίπονα.
Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων η Irina Vetter από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, μελέτησαν πώς οι τοξίνες του δέντρου Gympie-Gympie, που είναι καλυμμένο με μικροσκοπικές, δηλητηριώδεις τρίχες, προκαλούν έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Αν αυτές οι τρίχες βρεθούν στο δέρμα του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και με μεγάλη διάρκεια.
«Αυτή η τοξίνη προκαλεί πόνο με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί» λέει η Vetter. «Η τοξίνη gympietide έχει παρόμοια δομή με τις τοξίνες που παράγονται από τα κωνοειδή σαλιγκάρια και τις αράχνες. Η τοξίνη αυτή χρειάζεται μια πρωτεΐνη-εταίρο που ονομάζεται TMEM233 για να λειτουργήσει, αλλιώς δεν έχει καμία επίδραση. Αυτό το εύρημα είναι απροσδόκητο καθώς είναι η πρώτη φορά που μια τοξίνη χρειάζεται συνεργάτη για να επηρεάσει τους διαύλους νατρίου» ανέφερε η ερευνήτρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Indepedent.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα κατανόηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μη οπιοειδών παυσίπονων. Σε σύγκριση με τα οπιοειδή παυσίπονα, των οποίων η μακροχρόνια χρήση συνδέεται με εθισμό, τα μη οπιοειδή αναλγητικά μπορεί να μην οδηγούν σε σωματική εξάρτηση από το φάρμακο.
«Ο επίμονος πόνος που προκαλούν οι τοξίνες των δέντρων που τσιμπάνε μάς δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις ενώσεις σε νέα παυσίπονα ή αναισθητικά που θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε μια νέα οδό πόνου που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για τον πόνο χωρίς τις παρενέργειες ή τα προβλήματα εξάρτησης που σχετίζονται με τη συμβατική ανακούφιση του πόνου δήλωσε η Vetter.
Πηγή: tovima.gr