Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα βρήκαν οι επιστήμονες του βρετανικού Κέντρου Επιστήμης Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Υδατοκαλλιέργειας (CEFAS) στη θάλασσα της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Αυτό το μυστηριώδες πλάσμα ήταν τελικά ένα νέο είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, ο οποίος πιάστηκε από το ερευνητικό πλοίο και ονομάστηκε “Pleurobranchaea britannica”, επειδή ανήκει σε μια οικογένεια ειδών που συνήθως βρίσκεται σε θερμά νερά και πιθανότατα να μεταναστεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αρχικά, οι επιστήμονες του CEFAS νόμιζαν ότι ήταν το αρκετά γνωστό είδος γυμνοσάλιαγκα “Pleurobranchaea meckeli” το οποίο συναντάται κοντά στην Ισπανία και την Μεσόγειο. Έστειλαν το δείγμα στο Πανεπιστήμιο του Κάντιθ στην Ισπανία, όπου οι ερευνητές εξέτασαν το DNA και τα φυσικά χαρακτηριστικά του, διαπιστώνοντας ότι είχε διαφορετική εμφάνιση και αναπαραγωγικό σύστημα από άλλα γνωστά είδη. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα νέο, αυτόνομο είδος. Δεν είχαν υπάρξει καταγεγραμμένες υποθέσεις αυτού του είδους σαλιγκαριού στη Μ.Βρετανία γεγονός το οποίο “έγειρε ερωτήματα γύρω από την ταυτότητά του“, όπως δήλωσε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.
Το νέο αυτό είδος Pleurobranchaea britannica”, έχει μήκος 2 με 5 εκατοστά (λιγότερο από δύο ίντσες) και έχει βράγχια στο πλάι του. Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες είναι ένα είδος θαλάσσιου μαλάκι χωρίς κέλυφος που φημίζεται για την αξιοσημείωτη ποικιλία και ομορφιά του. Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, αποτελούν κορυφαίο θηρευτή και κατέχουν θέση-κλειδί στην τροφική αλυσίδα.
Συχνά αναφέρονται ως “είδη-δείκτες” και μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω της ευαισθησίας τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων πιέσεων.
“Βλέπουμε την παρουσία ενός είδους [που ανήκει σε μια ομάδα] το οποίο στο παρελθόν καταγραφόταν πάντα σε θερμότερα νερά”, δήλωσε ο Ross Bullimore. “Θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αυτή η ομάδα ειδών είναι σε θέση να επεκτείνει περαιτέρω την περιοχή εξάπλωσής της, επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές ή πιο κατάλληλες γι’ αυτήν“.
Οι ωκεανοί σπάνε τα ρεκόρ θερμότητας προκαλώντας ζοφερές επιπτώσεις Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες διαταράσσουν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, καθώς μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων υδάτων, ανατρέποντας την τροφική αλυσίδα.