Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLoS One» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια εκπληκτική από πολλές πλευρές ανακάλυψη την οποία έκανε σε μια κοιλάδα κοντά στον ποταμό Narmada στη κεντρική Ινδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν δεκάδες φωλιές στις οποίες υπήρχαν αβγά Τιτανόσαυρων. Οι φωλιές βρίσκονται σε μια έκταση χιλίων χλμ. και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 92 φωλιές που περιέχουν 256 αβγά αυτών των τεράστιων δεινοσαύρων με τον πολύ μακρύ λαιμό οι οποίοι έφταναν σε μήκος τα δώδεκα μέτρα και το βάρος τους ξεπερνούσε τους δώδεκα τόνους.
Πρόκειται φυσικά για ένα από τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια δεινοσαύρων που γνωρίζουμε και σίγουρα το μεγαλύτερο για αυτό τα γιγάντιο είδος. Η ανακάλυψη σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα στοιχεία φωτίζουν άγνωστες συμπεριφορές και συνήθειες που είχαν οι Τιτανόσαυροι. Πολλές από τις φωλιές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και η απουσία ευρημάτων από σπασμένα αβγά δείχνει ότι οι γιγάντιοι δεινόσαυροι δημιουργούσαν τις φωλιές αλλά δεν έμεναν εκεί όχι μόνο για να προσέχουν τα αβγά από επιθέσεις άλλων ειδών αφού δεδομένου του μεγέθους τους θα έσπαγαν καθώς κινούνταν κάποια από τα αβγά.
Όμως οι Τιτανόσαυροι όπως φαίνεται δεν βρίσκονταν στις φωλιές ούτε όταν γινόταν η εκκόλαψη και γεννιόντουσαν τα μικρά τους αφού επίσης δεν βρέθηκαν ίχνη από νεαρής ηλικίας Τιτανόσαυρους κάτι που σημαίνει ότι το είδος αυτό είχε εξελιχθεί έτσι ώστε τα νεογέννητα να μην περιμένουν την γονική φροντίδα αλλά να εγκαταλείπουν αμέσως την φωλιά αναζητώντας μόνα τους προστασία και τροφή.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αποικίες» Τιτανόσαυρων και χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά αυτή παρόμοια με αυτή που έχουν κάποια είδη σημερινών πτηνών ενισχύοντας έτσι και την κρατούσα θεωρία που αναφέρει ότι τα σημερινά πτηνά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη αυτή αποκαλύπτει επίσης ότι η ινδική χερσόνησος είχε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην παρουσία δεινοσαύρων από αυτή που πίστευαν οι παλαιοντολόγοι μέχρι σήμερα δημιουργώντας νέα δεδομένα και θέτοντας τη βάση για νέες παλαιοντολογικές έρευνες εκεί.