Διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών που έκαναν για το τι συνέβαινε στο παγκόσμιο οικοσύστημα λίγο πριν την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη εξαφανίζοντας το 80% της ζωής συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών δεινοσαύρων που δεν διέθεταν πτητικές ικανότητες.
Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων θεωρείται κομβικό γεγονός στην ιστορία της ζωής στην Γη για πολλούς λόγους. Η κυριαρχία τους για περισσότερα από 150 εκατ. έτη είχε καθορίσει τα οικοσυστήματα του πλανήτη τόσο όσον αφορά την πανίδα όσο και την χλωρίδα. Η εξαφάνιση τους άλλαξε άρδην τα δεδομένα και άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων. Η απουσία των δεινοσαύρων πάνω από όλα επέτρεψε στα θηλαστικά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να κυριαρχήσουν με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του ανθρώπου.
Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους κάποιες μελέτες που ανέφεραν ότι οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε παρακμή έχοντας εισέλθει σε διαδικασία εξαφάνισης απλά ο αστεροειδής επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη. Όμως τις μελέτες αυτές διαδέχτηκαν άλλες που όχι μόνο καταρρίπτουν τη θεωρία της παρακμής αλλά αντίθετα αναφέρουν πώς ορισμένα είδη δεινοσαύρων συνέχιζαν να ακμάζουν.
Οι ερευνητές στη νέα παλαιοντολογική μελέτη ενισχύουν τη θεωρία της ακμής των δεινοσαύρων την εποχή που έπεσε ο αστεροειδής και μάλιστα δεν κάνουν λόγο για κάποια είδη αλλά για τα περισσότερα αν όχι για όλα τα είδη. Το δεύτερο και πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα θηλαστικά δεν ήταν ένας μικρός πληθυσμός που ζούσε κρυμμένος προσπαθώντας να επιβιώσει από τους πολλούς και μοχθηρούς θηρευτές τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές την περίοδο που έπεσε ο αστεροειδής τα θηλαστικά είχαν ήδη βρεθεί σε ακμάζουσα κατάσταση καταφέρνοντας να το πετύχουν ενώ άκμαζαν και οι δεινόσαυροι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ίδιο συνέβαινε και με άλλες οικογένειες ζώων όπως τα ερπετά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές θηλαστικά και ερπετά είχαν καταφέρει να αναπτύξουν τρόπο ζωής και κυρίως διαιτολόγιο που τους επέτρεπε να προσαρμόζονται σε διάφορες δυσκολίες κλιματικές και άλλες ενώ οι δεινόσαυροι διατηρούσαν τον ίδιο τρόπο ζωής και διατροφής οπότε μια απότομη δραστική μεταβολή όπως αυτή που προκάλεσε ο αστεροειδής ευνόησε τελικά τα θηλαστικά και τα άλλα ζώα που είχαν δείξει προσαρμοστικότητα σε δύσκολες περιστάσεις διαβίωσης. Η μελέτη υποδεικνύει ότι ακόμη και αν δεν έπεφτε ο αστεροειδής τα θηλαστικά θα άρχιζαν να αποκτούν διακριτή παρουσία και ρόλο στον πλανήτη και η εξέλιξη της ζωής θα έπαιρνε άλλες διαδρομές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγούσαν τελικά.
Πηγή: naftemporiki.gr