
Παρατηρείται ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις μέλισσες στη…
Παρατηρείται ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις μέλισσες στη Βουλγαρία από τις αρχές της άνοιξης, ανέφεραν οι μελισσοκόμοι της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το BTA την Τρίτη.
Ο Μιχαήλ Μιχαήλοφ, πρόεδρος της Ένωσης Βουλγάρων Μελισσοκόμων και της Ένωσης Βουλγάρων Μελισσοκόμων, δήλωσε ότι οι πρώτες πληροφορίες για υψηλό ποσοστό νεκρών αποικιών μελισσών προήλθαν από τη Βόρεια και Βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 90%.
Ο Μιχαήλοφ πρόσθεσε ότι η τάση είναι προς μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των αποικιών μελισσών. Ως κύριους παράγοντες για την απώλεια αποικιών μελισσών το 2025, επεσήμανε τη μειωμένη ανοσία των μελισσών, τη λανθασμένη πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων σχετικά με την υποστήριξη των μελισσοκόμων με κυψέλες έως και 20 μελισσών, το χάος στις δραστηριότητες της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με την αναφορά και τον έλεγχο των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται από ιδιώτες κτηνιάτρους, την αδιάκριτη εισαγωγή βασιλισσών αλλοδαπής εκτροφής στη χώρα και την υποβάθμιση της γονιδιακής δεξαμενής των μελισσών.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα, ο κλάδος προτείνει διάφορα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση της μη ρυθμιζόμενης εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την επεξεργασία εντομόφιλων καλλιεργειών (δηλαδή φυτών που επικονιάζονται από έντομα), καθώς και η απαγόρευση της μη ρυθμιζόμενης εισαγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών του γόνου και των μελισσών.
Οι μελισσοκόμοι θέλουν επίσης να επαναφέρουν τις προληπτικές εξετάσεις από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ο κλάδος ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, θα προτείνει τη δημιουργία μιας διεύθυνσης μελισσοκομίας που θα διαχειρίζεται και θα είναι άμεσα υπεύθυνη για την κατάσταση του τομέα.
Εκπρόσωποι του μελισσοκομικού κλάδου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των μελισσών και δήλωσαν ότι το πρόβλημα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τον τομέα αλλά και για τη βιοποικιλότητα και την επικονίαση των καλλιεργειών. Ανέφεραν επίσης ότι πρόκειται για εθνικό πρόβλημα που απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντιμετώπιση.
ΚΥΠΕ