Home Περιβάλλον Χρειαζόμαστε μια νέα κατηγορία για τους ισχυρούς τυφώνες, υποστηρίζουν ερευνητές

Χρειαζόμαστε μια νέα κατηγορία για τους ισχυρούς τυφώνες, υποστηρίζουν ερευνητές

Οι τυφώνες γίνονται τόσο ισχυροί λόγω της κλιματικής κρίσης, ώστε η κλίμακα πέντε κατηγοριών θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και μια κατηγορία 6, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Κατά την τελευταία δεκαετία, πέντε τυφώνες θα μπορούσαν να καταταγούν σε αυτή τη νέα κατηγορία, ανέφεραν οι ερευνητές, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τυφώνες με διατηρούμενους ανέμους ταχύτητας 192 μίλια/ώρα (309 χλμ./ώρα) ή περισσότερο. Αυτοί οι μεγα-τυφώνες γίνονται όλο και πιο πιθανοί όπως έχουν διαπιστώσει προηγούμενες μελέτες, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.

Ο Μάικλ Γουένερ, ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ, πρότεινε την εισαγωγή της κατηγορίας 6 μαζί με έναν άλλο ερευνητή, τον Τζέιμς Κόσιν από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν Μάντισον.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», προτείνει μια επέκταση της ευρέως χρησιμοποιούμενης κλίμακας τυφώνων Saffir-Simpson, η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον πολιτικό μηχανικό Χέρμπερτ Σαφίρ και τον Ρόμπερτ Σίμσον, μετεωρολόγο και πρώην διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η κλίμακα κατατάσσει τους τυφώνες από την κατηγορία 1 (74-95 μίλια/ ώρα) έως την κατηγορία 5 (πάνω από 157 μίλια/ ώρα). Οι κατηγορίες 3, 4 και 5 περιλαμβάνουν τους μεγάλους τυφώνες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και να κοστίσουν ζωές. Οι τυφώνες κατηγορίας 5 έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές τα τελευταία χρόνια – όπως ο Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005 και ο Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο το 2017. Ωστόσο η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει πλέον μια κατηγορία ακόμη πιο ακραίων τυφώνων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και ο τυφώνας Πατρίτσια, ο οποίος έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα τα 215 μίλια/ώρα όταν σχηματίστηκε κοντά στο Μεξικό το 2015.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένας στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αν και οι συνθήκες που τους ευνοούν υπάρχουν. Είναι απλά τύχη το ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη», δήλωσε ο Γουένερ.

Η ένταση των τυφώνων έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς τροφοδοτούνται από θερμότερο νερό των ωκεανών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ο Γουένερ δήλωσε ότι η κλίμακα Saffir-Simpson δεν υπολογίζει επαρκώς τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους ένας τυφώνας, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις παράκτιες πλημμύρες και όχι από τους ίδιους τους ισχυρούς ανέμους, και υποστηρίζει ότι μια κατηγορία 6 θα αναδείκνυε τους αυξημένους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση.

«Ο κύριος σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πιο έντονους τυφώνες», δήλωσε.

Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση του κόσμου γύρω μας έχουν προηγουμένως τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ραγδαίες αλλαγές της σύγχρονης εποχής. Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας πρόσθεσε ένα νέο χρώμα – το μωβ – στους μετεωρολογικούς χάρτες του για να υπολογίσει την ακραία ζέστη, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα Coral Reef Watch στις ΗΠΑ πρόσθεσε τρεις νέες κατηγορίες συναγερμού για να αποτυπώσει την αυξανόμενη θερμική καταπόνηση που υφίστανται τα κοράλλια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σύντομα θα υπάρξουν τυφώνες που θα κατατάσσονται επίσημα στην κατηγορία 6.

ΠΗΓΗ: Guardian