Τα drones συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν τα πολλαπλά ταλέντα τους και εκτός από εργαλεία θανάτου που χρησιμοποιούνται στις πολεμικές συρράξεις, μπορούν να γίνουν και ένας σημαντικός σύμμαχος στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το Σεπτέμβριο του 2018 στην Μιανμάρ, έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Drones εκτόξευσαν “πυραύλους σπόρων” στο έδαφος, σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες είχαν πολύ μικρή ανάπτυξη δέντρων. Σήμερα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς ένα ολόκληρο δάσος έχει φυτρώσει εκεί που δεν υπήρχε τίποτα πριν.
Έχουμε πλέον μία επιβεβαιωμένη περίπτωση με τα δέντρα που μπορούμε να σπείρουμε και τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Είμαστε έτοιμοι να μεγαλώσουμε την κλίμακα των προσπαθειών μας για να αναπαράγουμε αυτήν την επιτυχία. – Irina Fedorenko, συνιδρύτρια Biocarbon Engineering
Η Fedorenko σημείωσε πως μόλις δύο χειριστές είναι αρκετοί για να αναπτυχθεί ένας στόλος από drones, τα οποία μπορούν να φυτεύουν 400.000 δέντρα την ημέρα. Αυτή η εντυπωσιακή κλίμακα αναδάσωσης έχει τεράστια δυναμική για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τα drones αναπτύχθηκαν από έναν πρώην μηχανικό της NASA, όταν υπήρξε η επιτακτική ανάγκη να αναδασωθεί μία περιοχή στη Μιανμάρ η οποία είχε το μέγεθος σχεδόν όσο ολόκληρης της Εύβοιας. Η αναδάσωση με χρήση εθελοντών θα ήταν μία τιτάνια προσπάθεια, καθώς θα έπρεπε να φυτευτούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δέντρα.
Προφανώς η φύτευση ενός δισεκατομμυρίων δέντρων θα ήταν μία μακροχρόνια διαδικασία χωρίς τη βοήθεια των drones. Το Worldview Foundation χρειάστηκε 7 χρόνια για να φυτέψει 6 εκατομμύρια δέντρα με εθελοντές στην Μιανμάρ. Με τα drones όμως, φυτεύτηκαν 4 εκατομμύρια δέντρα μέχρι το τέλος του 2019.
Η Μιανμάρ αποτελεί μία μοναδική περίπτωση για αυτό το project, καθώς πέρα από το γεγονός πως έχει τις απαραίτητες εκτάσεις για αυτό, η χώρα έχει πληγεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια.