Κύματα ζέστης με θερμοκρασίες που θυμίζουν ερήμους της Μέσης Ανατολής θα πλήττουν όλο και συχνότερα τη Μεσόγειο λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί μελέτη της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Ο δρ Νικόλαος Χριστίδης και οι συνεργάτες του εκτίμησαν πόσο συχνά είναι πιθανό να ξεπερνά ο υδράργυρος τους 50 βαθμούς σε 12 χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέχρι το τέλος του αιώνα. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, σίγουρα όμως επηρεάζεται από τη γενική τάση.
Σε πρώτη φάση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν πώς θα εξελισσόταν το κλίμα σε έναν κόσμο χωρίς εκπομπές άνθρακα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εκδηλωθούν καύσωνες των 50 βαθμών στη Μεσόγειο, αναφέρουν οι ερευνητές στο npj Climate and Atmospheric Science. Μόνο στη Σαουδική Αραβία και τις ακτές της Τυνησίας θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, όχι όμως πάνω από μια φορά τον αιώνα κατά μέσο όρο.
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα έτρεξε ξανά τις ίδιες προσομοιώσεις σύμφωνα με ένα σενάριο στο οποίο οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα σταθεροποιούνται το 2100 γύρω στα 600 μέρη ανά εκατομμύριο, από 420 μέρη ανά εκατομμύριο σήμερα.
Στο σενάριο αυτό, η πιθανότητες θερμοκρασιών άνω των 50 βαθμών Κελσίου ανεβαίνουν δραματικά.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, τέτοιοι καύσωνες εκτιμάται ότι θα εκδηλώνονται περίπου μια φορά ανά δεκαετία, με εξαίρεση την Ισπανία όπου η αύξηση του κινδύνου είναι μικρότερη.
Πιο «ήπιοι» καύσωνες των 45 βαθμών θα πρέπει να αναμένονται κάθε χρόνο, υποδεικνύει η μελέτη.
Αυτό θα σήμαινε περισσότερους θανάτους από καύσωνα, πιο παρατεταμένες ξηρασίες και συχνότερες και εντονότερες δασικές πυρκαγιές.
Όπως ανακοίνωσε τον Ιούνιο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus, η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και βρίσκεται ήδη 2,2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πέρα από τον στόχο του 1,5 βαθμού που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Στους ακραίους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το 2022, περίπου 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη, υπολόγιζε πρόσφατη μελέτη στο Nature Medicine.
Πηγή: in.gr