Home Περιβάλλον Φλεγραία Πεδία: Φόβοι για μαζικές εκκενώσεις λόγω σεισμών σε υπερηφαίστειο της Νάπολης

Φλεγραία Πεδία: Φόβοι για μαζικές εκκενώσεις λόγω σεισμών σε υπερηφαίστειο της Νάπολης

Η ιταλική κυβέρνηση καταρτίζει εσπευσμένα σχέδιο εκκένωσης μετά την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο υπερηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων δίπλα στη Νάπολη, αν και ο κίνδυνος έκρηξης εκτιμάται πως είναι μικρός.

Το σχέδιο εκκένωσης θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι σύμφωνα με το Associated Press.

Στους χιλιάδες μικροσεισμούς που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε την περασμένη Τετάρτη δόνηση 4,2 βαθμών, η ισχυρότερη που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια. Την Δευτέρα ακολούθησε νέος σεισμός 4,0 βαθμών.

Μελέτη του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) προειδοποιούσε ότι το ηφαίστειο βρίσκεται «κοντά στο σημείο θραύσης»

Τα Φλεγραία Πεδία, 13 χιλιόμετρα δυτικά του Βεζούβιου, είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης και εξερράγη τελευταία φορά το 1538.

Μια νέα έκρηξη θα απειλούσε τρία εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Καμπανίας.

Τα Φλεγραία Πεδία όπως φαίνονται από τη Νάπολη. Το ηφαίστειο δεν είναι ορατό στην επιφάνεια (Wikimedia Commons)

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Σε αντίθεση με τον Βεζούβιο, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Κόλπου της Νάπολης και έχει κωνικό σχήμα, τα Φλεγραία Πεδία έχουν μορφή καλδέρας, ή κοιλότητας, με διάμετρο 13 χιλιομέτρων.

Τον Ιούνιο, μελέτη του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) προειδοποιούσε ότι το ηφαίστειο βρίσκεται «κοντά στο σημείο θραύσης» και σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

«Η σεισμική δραστηριότητα εντείνεται εδώ και μήνες. Έχουμε καταγράψει πάνω από 3.000 δονήσεις από τις αρχές του 2023» δήλωσε στο Associated Press o Τζιανφίλιπο Ντε Άστις του (INGV).

O Τζιουζέπε Ντε Νατάλε, τέως επικεφαλής του παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στο INGV, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι την περασμένη εβδομάδα έγραψε επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας ετοιμότητα γιαεκκένωση.

Τμήμα της καλδέρας σε τοπογραφικό χάρτη (κέντρο). Το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα (NASA)

Ο Ντε Νατάλε υπενθύμισε ότι τη δεκαετία του 1980, την τελευταία φορά που καταγράφηκε τέτοια σεισμική δραστηριότητα, είχαν απομακρυνθεί από την πόλη του Ποτσουόλι περίπου 40.000 άνθρωπο. Σήμερα ο πληθυσμός του ξεπερνά τους 80.000.

Σε μελέτη που δημοσίευσε το 2022 το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας, ομάδα οικονομολόγων εκτιμούσε ότι, σε περίπτωση που χρειαζόταν να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή, το κόστος θα έφτανε τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και θα μείωνε το ιταλικό ΑΕΠ κατά περίπου 1%.

Η καλδέρα των Φλεγραίων Πεδίων σχηματίστηκε σε ισχυρή έκρηξη πριν από 39.000 χρόνια, η οποία έστειλε τέφρα μέχρι τη Γροιλανδία και το Αιγαίο. Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν το συμβάν με την εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην Ευρώπη.

Τα Φλεγραία Πεδία, ή Campi Flegrei στα ιταλικά, παίρνουν το όνομά τους από την ελληνική λέξη «φλέγω».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες.

Πηγή: in.gr