Home Περιβάλλον «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τον χειμερινό καύσωνα στις Άνδεις

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τον χειμερινό καύσωνα στις Άνδεις

H ασυνήθιστη χειμωνιάτικη ζέστη στα βουνά των Άνδεων της Νότιας Αμερική έχει εκτιναχθεί στους 37 βαθμούς Κελσίου προτρέποντας τους τοπικούς επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή.

Ο καύσωνας στις κεντρικές Άνδεις της Χιλής λιώνει το χιόνι κάτω από τα 3.000 μέτρα, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που ζουν στις κοιλάδες που εξαρτώνται από τα νερά του λιωμένου χιονιού νερό κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η Τρίτη ήταν πιθανώς η θερμότερη χειμωνιάτικη μέρα στη βόρεια Χιλή τα τελευταία 72 χρόνια, σύμφωνα με τον Raul Cordero, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο του Groningen, ο οποίος είπε ότι οι 37C που καταγράφηκαν στο σταθμό Vicuña Los Pimientos στην περιοχή Coquimbo προκλήθηκαν από έναν συνδυασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το φαινόμενο Ελ Νίνιο και των ανατολικών ρευμάτων, γνωστοί από τους ντόπιους ως Terral άνεμοι που φέρνουν ζεστό, ξηρό καιρό, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεκάδες μετεωρολογικοί σταθμοί παρακολούθησης σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, σύμφωνα με το ιστολόγιο Extreme Temperatures Around The World.

 

Ο Cordero είπε ότι η ασυνήθιστη ζέστη σε αυτό το υψόμετρο ήταν ανησυχητική. «Το κύριο πρόβλημα είναι πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την ξηρασία (στην ανατολική Αργεντινή και την Ουρουγουάη και επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού».

Η έλλειψη νερού είναι ήδη ένα τρομερό πρόβλημα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, όπου οι δεξαμενές στεγνώνουν και το νερό της βρύσης δεν είναι πλέον πόσιμο.

Η Νότια Αμερική έχει υποστεί μία από τις θερμότερες περιόδους Ιανουαρίου-Ιουλίου που έχει καταγραφεί. Η Χιλή ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από πυρκαγιές στην αρχή του έτους και τώρα εκτεταμένες ξηρασίες. Ο Cordero είπε ότι το Σαντιάγκο πνιγόταν στον ένατο καύσωνα από τον Ιανουάριο και αναμένεται να σπάσει το ετήσιο ρεκόρ των 10 καύσωνα, που σημειώθηκε το 2020.

Σπάσαμε ρεκόρ θερμοκρασίας

Ο Marcos Andrade, διευθυντής ατμοσφαιρικής φυσικής στο Universidad Mayor de San Andrés στη Λα Παζ, είπε ότι το οροπέδιο των Άνδεων στη Βολιβία και το Περού είχε επίσης «ασυνήθιστο» καιρό από την αρχή του έτους.

«Στο Puno, στην άλλη πλευρά της λίμνης Τιτικάκα, είχαν τον πιο ξηρό Ιανουάριο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από 59 χρόνια. Τον Μάιο είχαμε μια καταιγίδα με το 20% της συνήθους ετήσιας βροχόπτωσης», είπε. «Ο χειμώνας ήταν επίσης ασυνήθιστα ζεστός. Σπάσαμε ρεκόρ θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας».

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να ακολουθήσουν χειρότερα καθώς το νότιο ημισφαίριο πλησιάζει το καλοκαίρι του. «Το Ελ Νίνιο συνήθως κορυφώνεται στο τέλος του χρόνου. Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμη όλες τις επιπτώσεις».

Ανησυχητικά στοιχεία

Ρεκόρ θερμότητας έχουν σπάσει σε αρκετές πόλεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Η Karla Beltrán, μια περιβαλλοντική σύμβουλος, είπε ότι φέτος το Μπουένος Άιρες κατέγραψε επίσης την υψηλότερη θερμοκρασία των 38,6 C στις 11 Μαρτίου, ενώ η πόλη της Mercedes στην Ουρουγουάη σημείωσε νέα κορυφή 40,5 C.

Είπε ότι ο καύσωνας ήταν σύμφωνος με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία σημείωσε ότι το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο σε επεισόδια υψηλών θερμοκρασιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βόρεια Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Αμαζονίου και των ακτών του Ειρηνικού μέχρι την έρημο Ατακάμα, θα αντιμετωπίσει πιο συχνούς και έντονους καύσωνες. «Με την άφιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η περιοχή θα υποστεί αύξηση των ήδη υψηλών θερμοκρασιών, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων προσαρμογής για την αποφυγή θανάτων και μεγαλύτερες καταστροφές», είπε.

Ο Chico Geleira, καθηγητής κλιματολογίας και ωκεανογραφίας στο Universidade Federal do Rio Grande do Sul και αναπληρωτής διευθυντής του Polar and Climatic Center της Βραζιλίας, δήλωσε ότι οι τάσεις είναι ανησυχητικές. «Χωρίς αμφιβολία, τα μέγιστα ρεκόρ θερμοκρασίας το χειμώνα στη Χιλή και, σε κάποιο βαθμό, στη Νότια Αμερική είναι άτυπα», είπε.

«Τα συστήματα υψηλής πίεσης είναι πιο έντονες και επίμονες ανωμαλίες στο νότιο ημισφαίριο, προκαλώντας προσαγωγή θερμού αέρα και/ή δημιουργώντας άμεσα ακραίες θερμοκρασίες. Αυτή η υψηλή πίεση θα τείνει να παραμείνει και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες με την κλιματική αλλαγή».