Home Περιβάλλον Κίνα: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μειώθηκε ο πληθυσμός της

Κίνα: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μειώθηκε ο πληθυσμός της

Η Κίνα, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, δηλαδή 1.411.778.724 ανθρώπους σύμφωνα με την απογραφή του 2020, κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μείωση του πληθυσμού της το 2022.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας αποκάλυψε ότι η χώρα είχε 850.000 λιγότερους ανθρώπους στο τέλος του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η καταμέτρηση περιλαμβάνει μόνο τον πληθυσμό της ηπειρωτικής Κίνας, με τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο να εξαιρούνται, ενώ ούτε και οι ξένοι κάτοικοι της χώρας λαμβάνονται υπόψη.

Η μείωση αυτή ήταν συνδυασμός δύο παραγόντων: Σε σχέση με το 2021, γεννήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο λιγότερα μωρά, εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας και των εκτεταμένων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID. Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις το 2022. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι θάνατοι, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2022, αγγίζοντας τα 10,41 εκατομμύρια.

 

Μιλώντας σχετικά, ο Yi Fuxian, ειδικός στις τάσεις του κινεζικού πληθυσμού από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, τόνισε: 

Η Κίνα γέρασε πριν γίνει πλούσια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Yi, o πληθυσμός της Κίνας έχει αρχίσει να μειώνεται εννέα έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι και τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, αφού μόλις πριν μερικά χρόνια η χώρα εφάρμοζε δραστικά μέτρα για να περιορίσει την περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού της, μέσα από την περίφημη πολιτική του ενός παιδιού, η οποία καταργήθηκε τελικά το 2016.

Από τότε, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να αποκτήσουν δεύτερο ή και τρίτο παιδί. Τα σχετικά εγχειρήματα ωστόσο έπεσαν στο κενό, με τα ποσοστά γεννήσεων να έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Μεταξύ άλλων, το πολύ υψηλό κόστος για την ανατροφή των παιδιών στις κινεζικές πόλεις αναφέρεται συχνά ως η βασικότερη αιτία για την απροθυμία των οικογενειών.

Όπως δείχνουν λοιπόν τα δεδομένα, η Κίνα δε θα είναι για πολύ η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, αφού είναι θέμα χρόνου να την ξεπεράσει η Ινδία, αν κάτι τέτοιο δεν έχει ήδη συμβεί.