Home Περιβάλλον «Λουλούδι – πτώμα»: To μεγαλύτερο και πιο δύσοσμο άνθος στον κόσμο κινδυνεύει...

«Λουλούδι – πτώμα»: To μεγαλύτερο και πιο δύσοσμο άνθος στον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση

ποκαλείται συνήθως «λουλούδι-πτώμα» (corpse flower) λόγω της αφόρητης οσμής σάρκας σε αποσύνθεση που αναδίδει. Και τώρα, τα περισσότερα είδη του παρασιτικού γένους Rafflesia -που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου- ενδέχεται να κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι πρότινος, μόλις ένα από τα 42 γνωστά είδη Rafflesia περιλαμβανόταν στην κόκκινη λίστα των σοβαρά απειλούμενων της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης. Πλέον τα περισσότερα είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Συγκεκριμένα, 25 είδη θεωρούνται υπό εξαφάνιση, 15 απειλούμενα και δύο ευάλωτα, με τους ερευνητές να εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των απειλούμενων ειδών του συγκεκριμένου φυτού είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plants, People, Planet.

Την ευπάθειά τους δε, επιτείνει το γεγονός πως τουλάχιστον το 67% των οικοσυστημάτων τους δεν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

 

«Τα φυτά είναι κρίσιμα για την ύπαρξή μας – τον αέρα που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε, τα φάρμακα που παίρνουμε. Κι όμως, πολλοί μετά βίας τα προσέχουν. Τείνουμε να προσέχουμε τα ζώα γύρω μας. Όμως, τα φυτά  αποτελούν τη βάση για τα ενδιαιτήματα στα οποία ευδοκιμούν τα ζώα.» σημειώνει ο Κρις Θόρογκουντ, υποδιευθυντής στον Βοτανικό Κήπο και το Δεντροκομείο της Οξφόρδης και συνεπικεφαλής της έρευνας.

Τα Rafflesia είναι εξαιρετικά δύσκολα στη μελέτη τους, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες προστασίας τους.

«Λουλούδι – πτώμα»: To μεγαλύτερο και πιο δύσοσμο άνθος στον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση-1

Πηγή.: Plants, People, Planet

Τα λουλούδια αυτά φύονται σε απομακρυσμένα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, δεν διαθέτουν φύλλωμα και δεν φωτοσυνθέτουν. Φυτρώνουν μεμονωμένα μέσα σε αμπελώνες του γένους Tetrastigma, όπου παρασιτικά απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά.

Το πότε τείνουν να ανθίζουν, πόσα ακριβώς είδη υπάρχουν και άλλα βασικά ερωτήματα για τη φύση τους, παραμένουν αναπάντητα.

 

 

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να τα καλλιεργήσουν στο εργαστήριο, καθώς οι συνήθεις τεχνικές ανάπτυξης, όπως μοσχεύματα, σπόροι ή καλλιέργεια ιστών, έχουν αποτύχει, εξηγεί η Έρικα Μαρί Μπάσκος, βιολόγος στο πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο λουλούδι που έχει καταγραφεί, προερχόταν από ένα δείγμα Rafflesia arnoldii που ανακαλύφθηκε σε δάσος της Ινδονησίας το 2020. Το πελώριο άνθος είχε μήκος άνω του 1,5 μέτρου και καταχωρήθηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.