Home Περιβάλλον Eμβόλιο για μέλισσες το οποίο θα βάλει “φρένο” στον αφανισμό τους

Eμβόλιο για μέλισσες το οποίο θα βάλει “φρένο” στον αφανισμό τους

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην έγκριση της χρήσης του πρώτου εμβολίου παγκοσμίως για τις μέλισσες, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα νέο όπλο κατά των ασθενειών που καταστρέφουν συστηματικά τις αποικίες στις οποίες βασίζεται η επικονίαση των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χορήγησε άδεια υπό όρους για ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε από την Dalan Animal Health, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, για να βοηθήσει στην προστασία των μελισσών από την ασθένεια της αμερικανικής σηψιγονίας (AFB).

“Το εμβόλιό μας είναι μια καινοτομία στην προστασία των μελισσών”, δήλωσε η Annette Kleiser, διευθύνουσα σύμβουλος της Dalan Animal Health, όπως αναφέρει ο Guardian. “Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τα έντομα, επηρεάζοντας την παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα”.

Το εμβόλιο, το οποίο θα είναι αρχικά διαθέσιμο στους μελισσοκόμους που ασχολούνται με το εμπόριο, στοχεύει στην αναχαίτιση της σηψιγονίας, μιας σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από το βακτήριο Paenibacillus larvae που μπορεί να αποδυναμώσει και να σκοτώσει τις κυψέλες. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η οποία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ έχει βρεθεί στο ένα τέταρτο των κυψελών, γεγονός που απαιτεί από τους μελισσοκόμους να καταστρέφουν και να καίνε τυχόν μολυσμένες αποικίες και να χορηγούν αντιβιοτικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση.

“Είναι κάτι που οι μελισσοκόμοι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν, επειδή μειώνει τις προνύμφες σε αυτή την καφέ γλίτσα που έχει μια κακοσμία και βρωμάει”, δήλωσε ο Keith Delaplane, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το οποίο συνεργάστηκε με την Dalan για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Πώς επιδρά στις μέλισσες το εμβόλιο

Το εμβόλιο λειτουργεί με την ενσωμάτωση μέρους των βακτηρίων στον βασιλικό πολτό που χορηγείται από τις εργάτριες μέλισσες στη βασίλισσα, η οποία στη συνέχεια το καταπίνει και αποκτά μέρος του εμβολίου στις ωοθήκες. Οι αναπτυσσόμενες προνύμφες των μελισσών έχουν στη συνέχεια ανοσία στην σηψιγονία κατά την εκκόλαψή της, με μελέτες της Dalan να υποδηλώνουν ότι αυτό θα μειώσει τα ποσοστά θανάτου από την ασθένεια.

“Σε ένα τέλειο σενάριο, οι βασίλισσες θα μπορούσαν να τρέφονται με ένα κοκτέιλ μέσα σε ένα queen candy – τη μαλακή, παχύρρευστη ζάχαρη που τρώνε οι βασίλισσες μέλισσες κατά τη μεταφορά τους”, δήλωσε ο Delaplane. “Οι εκτροφείς βασιλισσών θα μπορούσαν να δηλώνουν ότι διαθέτουν “πλήρως εμβολιασμένες βασίλισσες””.

Η αμερικανική σηψιγονία προέρχεται από τις ΗΠΑ και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Dalan δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση εμβολίων για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις μέλισσες, όπως η ευρωπαϊκή εκδοχή της ασθένειας.

Με την εκτροφή τους για εμπορικούς σκοπούς, τη μεταφορά και πίεση σε γεωργικές υπηρεσίες, οι μέλισσες έχουν εκτεθεί σε ένα κοκτέιλ διαφορετικών ασθενειών που συνήθως καταστρέφουν μεγάλο αριθμό αποικιών και απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις από τους μελισσοκόμους για να διατηρήσουν τον αριθμό τους.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται ασυνήθιστα από τις αποικίες μελισσών που διαχειρίζονται για να στηρίξουν την επικονίαση των τροφίμων τους, με κυψέλες που μεταφέρονται τακτικά με φορτηγά σε όλη τη χώρα για να πολλαπλασιάσουν τα πάντα, από αμύγδαλα μέχρι βατόμουρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά είδη άγριων μελισσών βρίσκονται σε ανησυχητική μείωση, λόγω της απώλειας ενδιαιτημάτων, της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κλιματικής κρίσης, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες γύρω από μια παγκόσμια κρίση στον αριθμό των εντόμων που απειλεί τα οικοσυστήματα, την ασφάλεια και την υγεία της ανθρώπινης διατροφής.

Πηγή: news247.gr