Η μουμιοποιημένη γοργόνα που είχε ανακαλυφθεί στο ναό Enju-in στο Asakuchi της Ιαπωνίας είχε προβληματίσει τους επιστήμονες αφού δεν μπορούσαν να την κατηγοριοποιήσουν σε κάποιο γνωστό είδος. Για δεκαετίες αποτελούσε αντικείμενο μυστηρίου. Με μήκος μόλις 30 εκατοστών, το σώμα ήταν τριχωτό, με δύο φαινομενικά ανθρώπινα χέρια, ένα τρομακτικό κρανίο με αιχμηρά δόντια και ουρά ψαριού.
Στην ιαπωνική μυθολογία τα θαλάσσια πλάσματα που συνδυάζουν μέρη του σώματος από άνθρωπο και ψάρι αποκαλούνται ningyo και διαφέρουν αρκετά από τη δυτική εικόνα της γοργόνας. Ένα έγγραφο που βρέθηκε μέσα στο κουτί εκτιμάται στο 1740.
Από το Φεβρουάριο του 2022, επιστήμονες του Kurashiki University of Science and Arts (KUSA), μελέτησαν εκτενώς το πλάσμα για να μπορέσουν να αποκαλύψουν αν πρόκειται για ζώο ή κάποια φάρσα. Η έρευνα έγινε με τρόπο έτσι ώστε να μην καταστραφεί το δείγμα και περιλάμβανε ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, οπτική και ηλεκτρονική μικροσκοπία, ανάλυση DNA και ραδιοχρονολόγηση.
Η ανάλυση έδειξε πως το πλάσμα δε διαθέτει κάποια σκελετική αρχιτεκτονική. Αποτελείται κυρίως από υφάσματα, βαμβάκι και χαρτί, επικαλυμμένα με μία ουσία η οποία είναι μίξη σκόνης κάρβουνου ή άμμου που μοιάζει με γύψο. Τα μαλλιά προέρχονται από ζώο και τα λέπια από δύο είδη ψαριού. Τα νύχια των δακτύλων αποτελούνται από κερατίνη ζώου, πιθανώς από κάποιο είδος κέρατου, ενώ η σιαγόνα είναι από ένα είδος σαρκοφάγου ψαριού.
Φαίνεται λοιπόν πως η γοργόνα αποτελεί μία ανθρώπινη δημιουργία η οποία όπως έδειξε η ραδιοχρονολόγηση, κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 1800. Το πώς περιήλθε στην κατοχή του ναού παραμένει μυστήριο.
Παρόλο λοιπόν που η κατασκευή της γοργόνας απομυθοποιήθηκε, το αντικείμενο παραμένει ένα σημαντικό θρησκευτικό κειμήλιο και θα επιστραφεί στη φροντίδα των ιερέων το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Unboxholics.com