Home Περιβάλλον Η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο οικοσύστημα

Η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο οικοσύστημα

Η απέραντη χωματερή που πλέει καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού θεωρείται κλασικό παράδειγμα περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κι όμως, η «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού» έχει εξελιχθεί σε οικοσύστημα και προσφέρει καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution.

Περίπου 80.000 τόνοι σκουπιδιών κάθε είδους έχουν παγιδευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Υποτροπικό Γύρο Βορείου Ειρηνικού, την περιοχή όπου τέσσερα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα συναντώνται και σχηματίζουν μια γιγάντια δίνη.

Με έκταση που υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη είναι η μεγαλύτερη επιπλέουσα συγκέντρωση σκουπιδιών στον κόσμο.

Οι ερευνητές βρήκαν μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών σε πλαστικά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τη σκουπιδόμαζα (The Ocean Cleanup)

Σχεδία ζωής

Σχοινιά, μπουκάλια και οδοντόβουρτσες είναι μερικά από τα 105 δείγματα πλαστικών σκουπιδιών που εξετάζει η νέα μελέτη, δείγματα που συλλέχθηκαν το 2018 και το 2019 στο πλαίσιο της προσπάθειας καθαρισμού Ocean Cleanup και καταψύχθηκαν προτού σταλούν για ανάλυση στο εργαστήριο.

Σπόγγοι, στρείδια, ανεμώνες, καρκινοειδή και θυσσανόποδα ήταν μερικά από τα είδη ασπόνδυλων οργανισμών που βρέθηκαν να ζουν και να βασιλεύουν πάνω στα πλαστικά.

Από τα 46 είδη ασπονδύλων που αναγνωρίστηκαν, τα 37 ήταν είδη που κανονικά απαντούν κοντά στις ακτές και όχι στη μέση του ωκεανού, επισημαίνει η ερευυνητική ομάδα.

Ένα υδρόζωο που θυμίζει φτέρη αναπτύσσεται πάνω σε ένα θυσσανόποδο που βρέθηκε στα σκουπίδια (The Ocean Cleanup)

«Μας προκάλεσε έκπληξη το πόσο εύκολα τα είδη των ακτών αποίκισαν τα επιπλέοντα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων μας» σχολίασε η Λίνζεϊ Χάραμ του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας του ιδρύματος Smithsonian, επικεφαλής της μελέτης.

Πολλά ασπόνδυλα που βρέθηκαν πάνω στα πλαστικά σκουπίδια προέρχονται από τις ακτές της Ιαπωνίας και δεν αποκλείεται να έφτασαν στη σκουπιδόμαζα μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ιαπωνικές ακτές το 2011, δήλωσε η Χάραμ.

Η πρωτοβουλία Ocean Cleanup χρησιμοποίησε πλωτά φράγματα για να μαζέψει ένα μικρό μέρος των σκουπιδιών (The Ocean Cleanup)

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι οργανισμοί ων ακτών μπορούν πλέον να αναπαράγονται και να αναπτύσσονται στον ανοιχτό ωκεανό –όπου δημιουργούν μια νέα κοινότητα που προηγουμένως δεν υπήρχε» πρόσθεσε ο Γκρέγκορι Ρούιζ του Σμιθσόνιαν, επίσης μέλος της ομάδας.

Όμως, παρόλο που προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες είδη οργανισμών, προειδοποίησαν οι ερευνητές, η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού ευνοεί την μετακίνηση ξενικών ειδών στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Χαβάης, η οποία παρέμενε απομονωμένη από την ξηρά εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: in.gr