Home Περιβάλλον Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή

To Rideau Canal Skateway, η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι πιθανό να μην ανοίξει φέτος τον χειμώνα λόγω των σχετικά υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στην Οτάβα, όπου -οξύμωρο- έχουν «παγώσει» τις υπαίθριες δραστηριότητες στον πάγο που αποτελούν θεσμό στον Καναδά.

Η Εθνική Επιτροπή Πρωτεύουσας, η οποία έχει τη διαχείριση του καναλιού το οποίο, παραδοσιακά, τους χειμώνες μετατρέπεται σε τεράστιο παγοδρόμιο, ανέφερε πως η πίστα θα ανοίξει μόνο αν σχηματιστεί «καλής ποιότητας πάγος», πάχους άνω των 30 εκατοστών, κάτι που, για να επιτευχθεί, χρειάζονται θερμοκρασίες μεταξύ -10 και -20 βαθμών Κελσίου για πάνω από 10-14 συνεχόμενες ημέρες.

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή-1
Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Πρωτεύουσας

Το προσωπικό της παγοπίστας απέδωσε την καθυστέρηση στο άνοιγμά της «στις συνεχιζόμενες θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου για την εποχή», που οφείλονται στην κλιματική κρίση.

Στην περίπτωση που δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η παγοπίστα παραμείνει κλειστή αυτή τη σεζόν -που διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου- θα πρόκειται για τον πρώτο χειμώνα, σε διάστημα μισού αιώνα, που οι κάτοικοι της Οτάβα δεν θα απολαύσουν το παγωμένο αυτό μονοπάτι, μήκους σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων (από τα συνολικά 200 του καναλιού).

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή-2
Οι πολίτες περιγράφουν τη φυσική αυτή παγοπίστα ως «σύμβολο της πόλης», «ένα μέρος ελευθερίας και καθαρού αέρα» – Φωτ.: Unsplash

Η εξέλιξη αυτή, σε μια περιοχή εξοικειωμένη με το ψύχος, εγείρει φόβους πως η κλιματική κρίση δεν αφορά πλέον μόνο τους παγετώνες, αλλά και τις αστικές περιοχές και την καθημερινότητα των πολιτών τους.

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή-1

Για πολλούς η παγοπίστα του καναλιού σημαίνει πολλά περισσότερα από μια κοινή πίστα. Οι πολίτες μιλούν για «σύμβολο της πόλης», «ένα μέρος ελευθερίας και καθαρού αέρα», κάποιος το παραλλήλισε ακόμη και με έναν «φίλο που αλλάζει και εξαφανίζεται σταδιακά».

«Το Rideau Canal και τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στον Καναδά για να γιορτάσουν τη χειμερινή ζωή μας είναι συνυφασμένα με τον ψυχισμό, τις τελετουργίες και τις εμπειρίες των πολιτών» σημειώνει ο Τζέι Τζόνσον, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. Οπως προσθέτει, η κλιματική αλλαγή «διαβρώνει» τις δραστηριότητες, όπως το χόκεϊ στις αυλές και οι βόλτες οικογενειών και φίλων στις δημόσιες παγοπίστες, που «αποτελούν σύμβολο της καναδικής εμπειρίας».

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή-3
Το 2005, η παγοπίστα αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη φυσική στον κόσμο – Πηγή: National Capital Commission/Facebook 

H παγοπίστα δημιουργήθηκε το 1971, όταν μια ομάδα εργαζομένων της Υπηρεσίας Πρωτεύουσας χρησιμοποίησαν σκούπες και φτυάρια για να καθαρίσουν ένα μικρό τμήμα του πάγου πάνω από το κανάλι. Στο πέρασμα του χρόνου, η πίστα μεγάλωσε σε πλάτος και σε μήκος και σήμερα η επιφάνειά της αντιστοιχεί σε 90 παγοδρόμια ολυμπιακών διαστάσεων. Σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, φιλοξενεί πάνω από 21.000 επισκέπτες, ημερησίως.

Η μεγαλύτερη φυσική παγοπίστα στον κόσμο ίσως φέτος παραμείνει κλειστή-4
Η παγοπίστα έχει μήκος σχεδόν 8 χλμ. και η επιφάνειά της αντιστοιχεί σε 90 παγοδρόμια ολυμπιακών διαστάσεων – Πηγή: Unsplash

Το 2005, η παγοπίστα αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη φυσική στον κόσμο, και δύο χρόνια αργότερα συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δυσοίωνες προγνώσεις προβλέπουν πως οι χειμώνες στην Οτάβα θα έχουν μειωθεί κατά πέντε εβδομάδες έως το 2050, κάτι που οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν πως θα έχει επιπτώσεις και στην πίστα-σύμβολο της πόλης.

Πηγή: Washington Post/CNN