Home Περιβάλλον «Μπελούγκα του Πούτιν» – Επανεμφανίστηκε η φάλαινα που θεωρήθηκε κατάσκοπος της Ρωσίας

«Μπελούγκα του Πούτιν» – Επανεμφανίστηκε η φάλαινα που θεωρήθηκε κατάσκοπος της Ρωσίας

Έξω από τις ακτές της Σουηδίας εθεάθη την Κυριακή η φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε το 2019 στη Νορβηγία με ένα μήνυμα στα ρωσικά περασμένο στο λαιμό της, μήνυμα που δημιούργησε υποψίες ότι το κήτος είναι κατάσκοπος του Κρεμλίνου.

Το λουρί που αφαιρέθηκε από τη μπελούγκα το 2019 φαίνεται πως λειτουργούσε ως στήριγμα κάμερας και είχε δεμένο πάνω του ένα πλαστικό ταμπελάκι με τη φράση «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη», όπως είχε ανακοινώσει τότε η νορβηγική διεύθυνση αλιείας.

Το όνομα της ρωσικής πόλης δημιούργησε υποψίες ότι η φάλαινα είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό ναυτικό, το οποίο πιστεύεται ότι στο παρελθόν εκπαίδευε μπελούγκες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Χβάλντιμιρ

Βιολόγοι ανέφεραν τότε ότι η συγκεκριμένη μπελούγκα έχει σχεδόν σίγουρα εκπαιδευτεί από ανθρώπους, καθώς συνηθίζει να προσεγγίζει σκάφη και να αναδύεται με το στόμα ανοιχτό, σαν να περιμένει φαγητό για επιβράβευση.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι απέδρασε από εγκατάσταση του ρωσικού ναυτικού, ένα σενάριο που η Μόσχα ουδέποτε δέχτηκε να σχολιάσει.

Η μπελούγκα έγινε είδηση στη Νορβηγία και απέκτησε το όνομα «Χβάλντιμιρ», λογοπαίγνιο με τις λέξεις «φάλαινα» και «Πούτιν» στα νορβηγικά.

Από το 2019 μέχρι φέτος ο Χβάλντιμιρ ταξίδευε νότια κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, φαίνεται όμως ότι τους τελευταίους μήνες επιτάχυνε το ταξίδι μέχρι τη Σουηδία, αναφέρει ο Guardian.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί αύξησε ταχύτητα» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Σεμπάστιαν Στραντ, βιολόγος της οργάνωσης OneWhale.

Σημείωσε επίσης ότι η φάλαινα απομακρύνεται «πολύ γρήγορα από το φυσικό της περιβάλλον» βόρεια του αρκτικού κύκλου.

«Μπορεί να είναι οι ορμόνες που τον ωθούν να αναζητήσει ταίρι» είπε ο Στραντ. «Μπορεί επίσης να φταίει η μοναξιά, καθώς οι μπελούγκες είναι άκρως κοινωνικό είδος. Ίσως λοιπόν ψάχνει για άλλες μπελούγκες» εκτίμησε.

Πηγή: in.gr