Στην Ιταλία είναι «πιο ζεστά από την Αφρική», στην «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 54 βαθμούς Κελσίου, στην Ελλάδα ο καύσωνας «Κλέων» μας έχει… λιώσει, με τον Guardian να σημειώνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Το βρετανικό Μέσο σε ανάλυσή του τονίζει ότι ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η θερμότερη εβδομάδα ήταν ανάμεσα στις 3 και τις 10 Ιουλίου, ωστόσο οι μετεωρολόγοι δεν είναι καθησυχαστικοί για τη συνέχεια.
Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.
Κόκκινος συναγερμός υπάρχει σε όλη την Ευρώπη – πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα της Ισπανίας – ενώ τουριστικά μέρη, όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου, γράφει ο Guardian.
«Αχαρτογράφητη περιοχή»
Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO. Δείτε σχετική ανάρτηση του Οργανισμού στο Twitter.
More than 100 million people in USA are hit by extreme heat this weekend#StateofClimate https://t.co/RMGkzhxEjs
— World Meteorological Organization (@WMO) July 15, 2023
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών». «Όλων των εποχών», δηλαδή από τη μεσοπαγετώδη περίοδο που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Εέμ στην Ολλανδία (σ.σ. Eemian), «δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», εξήγησε ο ερευνητής.
Ο ρόλος του Ελ Νίνιο
Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το κλιμακούμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο Guardian.
Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.
Forecast for August 2023 and El Niño has not really gone wild, this is an acceleration in climate Chaos! Very dangerous situation and only silence.
Celebrities like the Chillis 🌶️ are still refusing to make room, yes the Soylent Green Book theme, for young artists. The old still… pic.twitter.com/yXafWokDEB
— Thomas Reis (@peakaustria) July 16, 2023
«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.
«Η αύξηση αυτή επισκιάζεται από το 1,2 °C που έχουμε δει από την κλιματική αλλαγή από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά αν προστεθεί σε αυτή η ανθρωπογενής υπερθέρμανση (σ.σ. του πλανήτη), ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι πιθανό να σημειωθεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Φόβος για μη αναστρέψιμες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα – ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα, με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ο Guardian.
«Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν ο πλανήτης επιμείνει στην αναβολή βασικών μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, θα κινηθεί προς «μια καταστροφική κατάσταση».
Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν με λύπη μετά από τον συναγερμό που χτύπησε ο Γκουτέρες αφού οι ίδιοι προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα.
«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», σχολίασε.