Οι καμηλοπαρδάλεις έχουν γοητεύσει και μπερδέψει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες, αλλά τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους έχουν μια συγκεκριμένη εξήγηση για τα τρομερά κορμιά τους.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα θεωρία που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί οι καμηλοπαρδάλεις ανέπτυξαν τον χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό τους. Το απίστευτο σώμα των συγκεκριμένων ζώων έχει προβληματίσει τα κορυφαία μυαλά εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε τέτοιο βαθμό που κάποτε πίστευαν ότι είναι μυθικά πλάσματα παρόμοια με τους μονόκερους.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θηλυκές καμηλοπαρδάλεις τείνουν να έχουν μακρύτερο λαιμό από τις αρσενικές, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αυτές οι απαιτήσεις, πιστεύουν οι ερευνητές, οδήγησαν στην ανάπτυξη ολόκληρου του είδους.
Ο Douglas Cavener, καθηγητής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των καμηλοπαρδάλων ήταν συνδεδεμένη με τις «έγκυες ενήλικες θηλυκές».
«Μόλις τα θηλυκά φτάσουν σε ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών, είναι σχεδόν πάντα έγκυες και θηλάζουν. Έτσι πιστεύουμε ότι οι αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις των θηλυκών οδήγησαν στην εξέλιξη των μακρών λαιμών των καμηλοπαρδάλεων» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα θηλυκά θα χρειάζονταν μακρύτερους λαιμούς για να φτάσουν βαθύτερα στις κορυφές των δέντρων – όπου βρίσκονται τα πιο θρεπτικά φύλλα» – πρόσθεσε ο καθηγητής Cavener. Οι επιστήμονες έκαναν επίσης μια δεύτερη παρατήρηση, διαπιστώνοντας ότι οι θηλυκές και οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις τείνουν να στέκονται διαφορετικά, και υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να έχει συγκεκριμένο σκοπό.
Παρά το γεγονός ότι έχουν σχεδόν πανομοιότυπες αναλογίες κατά τη γέννηση, τα αρσενικά γίνονται πιο κάθετα κατά την ενηλικίωση, ενώ τα θηλυκά έχουν κεκλιμένη πλάτη.
Πηγή: gazzetta.gr