Home Περιβάλλον Η όρκα «Λολίτα» επιστρέφει στον ωκεανό μετά από μισό αιώνα αιχμαλωσίας

Η όρκα «Λολίτα» επιστρέφει στον ωκεανό μετά από μισό αιώνα αιχμαλωσίας

Αν και με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία της έχει επιβαρυνθεί, οι ειδικοί είπαν ότι η φάλαινα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Θεωρείται ότι είναι περίπου 57 ετών και είναι η γηραιότερη σε αιχμαλωσία. «Είναι ένα θαύμα κάθε μέρα», είπε ο Χάουαρντ Γκάρετ, ερευνητής φαλαινών και ακτιβιστής στο Orca Network, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Λολίτα από το 1995. Και συνέχισε: «Νομίζω ότι η ψυχική της υγεία διατηρεί τη σωματική της υγεία σε καλή κατάσταση. Δεν είναι αποτραβηγμένη, νευρωτική, ούτε έχει στερεότυπη συμπεριφορά που υποδηλώνει οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με την αιχμαλωσία.»

Στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού όπου θα αφεθεί ελεύθερη θεωρείται οτι ζει ακόμα η 93χρονη μητέρα της, μετά από 52 χρόνια αιχμαλωσίας στο Miami Seaquarium.

Μια έκθεση από το USDA που κυκλοφόρησε πέρυσι επέκρινε τη φροντίδα του ζώου στο ενυδρείο, αναφέροντας ότι τρέφονταν λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα και δεν έπαιρνε αρκετό νερό (καθώς τα θαλάσσια θηλαστικά παίρνουν νερό από τα ψάρια για τις ανάγκες ενυδάτωσης τους). Διαπιστώθηκε ακόμα ότι είχε χτυπήσει την κάτω γνάθο της επανειλημμένα, πιθανότατα στο κάτω αυλάκι/διάφραγμα κατά τη διάρκεια γρήγορης κολύμβησης.

Η φάλαινα θα βρίσκεται υπό 24ωρη φροντίδα μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο της περιβάλλον. «Οι φροντιστές στο Seaquarium την προετοιμάζουν ήδη για το ταξίδι», δήλωσαν οι υπεύθυνοι. Η εταιρεία Dolphin Company ανέλαβε την ιδιοκτησία του Seaquarium το 2021. Διαχειρίζεται άλλα 27 περίπου πάρκα και ενδιαιτήματα στο Μεξικό, την Αργεντινή, την Καραϊβική και την Ιταλία.