O εντοπισμός βράχων από πλαστικά σκουπίδια στο απομακρυσμένο ηφαιστειογενές νησί Trindade της Βραζιλίας, προστατευμένο καταφύγιο θαλάσσιων χελωνών, έχει προκαλέσει συναγερμό στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας.
Το λιωμένο πλαστικό έχει ενσωματωθεί στους βράχους του νησιού -που βρίσκεται σε απόσταση 1.140 χιλιομέτρων από το κρατίδιο Εσπίριτο Σάντο- κάτι που οι ερευνητές θεωρούν ένδειξη των ολοένα και μεγαλύτερων επιπτώσεων της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στους γεωλογικούς κύκλους της Γης.
«Πρόκειται για κάτι νέο και τρομακτικό συνάμα, διότι η ρύπανση έχει φτάσει στη γεωλογία» σημειώνει η Φερνάντα Αβελάρ Σάντος, γεωλόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Παράνα.
Η ίδια και η ομάδα της διεξήγαγαν χημικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν το είδος του πλαστικού που με τα χρόνια έχει ενσωματωθεί στα πετρώματα.
«Διαπιστώσαμε πως η ρύπανση προέρχεται κυρίως από δίχτυα ψαρέματος, που είναι πολύ κοινά απορρίμματα στις παραλίες του Τριντάντε. Τα δίχτυα παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Οταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το πλαστικό αυτό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας» εξηγεί η Σάντος.
Το νησί Τριντάντε είναι ένα από τους σημαντικούς τόπους για την προστασία της πράσινης θαλασσοχελώνας ή Chelonia mydas, που φτάνει εκεί κατά χιλιάδες για να αποθέσει τα αυγά της. Οι μόνοι άνθρωποι που κατοικούν στο Τριντάντε είναι μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας που διατηρεί βάση στο νησί και προστατεύει τις φωλιές των χελωνών.
«Το μέρος αυτό όπου βρήκαμε τα δείγματα του πλαστικού είναι μια περιοχή σε καθεστώς μόνιμης προστασίας στη Βραζιλία, κοντά στο σημείο όπου οι θαλάσσιες χελώνες αφήνουν τα αυγά τους» λέει η Σάντος, που προσθέτει πως το εύρημα αυτό εγείρει προβληματισμό για την κληρονομιά των ανθρώπων στον πλανήτη.
«Μιλάμε τόσο πολύ για την Ανθρωπόκαινο εποχή, κι είναι αυτή» σημειώνει η ίδια, αναφερόμενη σε μια γεωλογική εποχή που όρισε με την επίδρασή του στη γεωλογία και στα οικοσυστήματα της Γης ο άνθρωπος.
«Η ρύπανση, τα σκουπίδια στη θάλασσα και τα πεταμένα πλαστικά στους ωκεανούς γίνονται γεωλογικό υλικό… διατηρούμενα στα γεωλογικά αρχεία της Γης» καταλήγει.
Πηγή: CNN