
Σταθερά στην κορυφή της λίστας για την υψηλότερη κατανάλωση κλιματισμού είναι η νότια Ευρώπη. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής κλιματιστικών στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από συνεχόμενα κύματα καύσωνα, ο κλιματισμός παραμένει απαραίτητος σύντροφος στις χώρες που έχουν πληγεί, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τον θεωρούν αναγκαιότητα παρά πολυτέλεια.
Την πρωτιά… στον εθισμό στα κλιματιστικά έχει η Ιταλία
Η Ιταλία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα κλιματιστικά.
Η χώρα από μόνη της αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για κλιματισμό και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Eurostat.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει μερικές από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία έχει πληγεί βίαια απο διαδοχικά κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 48 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως η Σικελία ή η Σαρδηνία. Επιπλέον, η Ιταλία φιλοξενεί τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της πολύ ευαίσθητους στην ακραία ζέστη.
Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα
Η χώρα μας παρά το σαφώς μικρότερο μέγεθός της σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, κατατάσσεται δεύτερη στην κατανάλωση κλιματιστικών στην ΕΕ. Καταναλώνει λίγο πάνω από 8.000 τερατζάουλ για τον σκοπό αυτό, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ο κλιματισμός, ωστόσο, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 0,6%.

Η μερίδα του λέοντος (62,5%) πηγαίνει στη θέρμανση των δωματίων, ακολουθούμενη από τη θέρμανση νερού με 15% και τον φωτισμό με 14,5%.
Οι πιο ζεστές ευρωπαϊκές χώρες για το 2025
Αυτό το καλοκαίρι, η Ευρώπη και οι γειτονικές περιοχές της έχουν ήδη αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες.
Τα δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία, ενώ οι πυρκαγιές προκάλεσαν την εκκένωση χιλιάδων τουριστών στην Ελλάδα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Τουρκία.
Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, στις αρχές Ιουλίου, η Άγκυρα υιοθέτησε έναν ορόσημο για το κλίμα που στοχεύει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2053.
Ούτε η Δυτική Ευρώπη γλίτωσε από το κύμα καύσωνα
Η Πορτογαλία σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ήπειρο μέχρι στιγμής: 46,6°C καταγράφηκαν στη Μόρα, 100 χλμ. από τη Λισαβόνα.
Πιστεύεται ότι το τελευταίο κύμα καύσωνα προκάλεσε σχεδόν 300 επιπλέον θανάτους.
Η γειτονική Ισπανία επλήγη από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δύο άτομα και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην επαρχία Ταραγόνα, στη βορειοανατολική χώρα, όπου περίπου 18.000 κάτοικοι τέθηκαν σε καθεστώς περιορισμού για λόγους ασφαλείας.

Η Ισπανία κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2025, με 46°C στο Ελ Γραναδο, κοντά στα νότια σύνορα με την Πορτογαλία.
Η ηπειρωτική Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, με 43,2°C στη Σκάλα, μια πόλη στη νότια Πελοπόννησο.
Πιο συνειδητοποιημένη η Ευρώπη στην κατανάλωση ενέργειας
Τα καλά νέα είναι ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια στα σπίτια τους.
Το 2023, τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανάλωσαν 9,6 εκατομμύρια τερατζάουλ ενέργειας. Σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε μείωση 5,6% από τα 10,1 εκατομμύρια τερατζάουλ που είχαν καταγραφεί. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση, μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2021, όταν η κατανάλωση είχε φτάσει τα 11,0 εκατομμύρια τερατζάουλ.
Τα νοικοκυριά — ή αλλιώς ο οικιακός τομέας — αντιστοιχούσαν στο 26,2% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας καλύφθηκε από φυσικό αέριο (29,5%), ηλεκτρικό ρεύμα (25,9%) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα (23,5%).

Η κύρια χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά της ΕΕ ήταν για τη θέρμανση των κατοικιών (62,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα), και ακολουθεί η θέρμανση νερού (15,1%). Συνολικά, η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσώπευσε το 77,6% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2023.
Ο φωτισμός και οι ηλεκτρικές συσκευές κάλυψαν το 14,5% (εξαιρουμένης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τα βασικά συστήματα θέρμανσης, ψύξης ή μαγειρέματος), ενώ το μαγείρεμα αντιστοιχούσε στο 6,5%.
Η κατηγορία «άλλες χρήσεις» (0,8%) και η ψύξη χώρων (0,6%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης.
Πηγή: Euronews, Eurostat – naftemporiki.gr