Home Περιβάλλον Πομπηία: Γιατί ξαμόλησαν πρόβατα ανάμεσα στις αρχαιότητες;

Πομπηία: Γιατί ξαμόλησαν πρόβατα ανάμεσα στις αρχαιότητες;

Τα πρόβατα μπορούν τελικά να εργαστούν και ως συντηρητές αρχαιοτήτων.

Ένα κοπάδι 150 ζώων που ξαμολήθηκε ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας προστατεύει τις αρχαιότητες που θάφτηκαν κάτω από την τέφρα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Τα πρόβατα απλά κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν: βοσκούν τα αγριόχορτα που απλώνουν ρίζες ανάμεσα στα ερείπια και διαβρώνουν τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο.

Παρόλο που οι ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και 250 χρόνια, μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί μόνο τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης. Η προστασία των ανεξερεύνητων περιοχών από τη διάβρωση του χρόνου και της φύσης είναι προτεραιότητα για τους διαχειριστές του χώρου.

«Τα χόρτα και τα άλλα φυτά που φυτρώνουν μέσα και γύρω από τους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια είναι πρόβλημα» είπε στο Reuters ο Γκραμπριέλ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας.

Τα ζώα αφέθηκαν να βοσκούν ελεύθερα στο Regio V, ένα βόρειο τμήμα της πόλης όπου τα αρχαία κτίσματα ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους.

Το Regio V δεν είναι προσβάσιμο στους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Πομπηία κάθε χρόνο, πρόσφατα όμως άρχισε να ανασκάπτεται.

Τα προβατάκια βοσκούν ανέμελα στο Regio V του αρχαιολογικού χώρου (Reuters)

Μεταξύ των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως από το 2018 περιλαμβάνονται ζωηρές νωπογραφίες, ένα κατάστημα φαγητού και οι σκελετοί κατοίκων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην ηφαιστειακή καταστροφή.

Τα πρόβατα αφενός βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, αφετέρου βοηθούν στο περιβάλλον της περιοχής καθώς καθιστούν περιττά τα ζιζανιοκτόνα, ανέφερε ο Τσουχτρίγκελ.

«Σου δίνουν επίσης μια ιδέα για το πώς ήταν η Πομπηία όταν ανακαλύφθηκε. Είχε δέντρα, αμπελώνες και πρόβατα. Στη μέση ενός τέτοιου περιβάλλοντος βρισκόταν η αρχαία Πομπηία».

Πηγή: in.gr