
Απελευθερώνουν αμμωνία που συμβάλλει στο σχηματισμό νεφών πάνω από την Ανταρκτική, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την υπερθέρμανση στην περιοχή
Το πιο χαριτωμένο, ίσως, ζώο της Ανταρκτικής μπορεί να σώσει τον πλανήτη κάνοντας απλά την ανάγκη του.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment διαπιστώνει ότι η αμμωνία που απελευθερώνεται από τα περιττώματα των πιγκουίνων μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό νεφών που μονώνουν τη Γη και εμποδίζουν το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων.
Ένα φυσικό εργοστάσιο νεφών στην Ανταρκτική
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι πέρασαν δύο μήνες στην Ανταρκτική μετρώντας τον αέρα κοντά σε μια αποικία 60.000 πιγκουίνων Adélie.
Όταν έπνεαν άνεμοι από την κατεύθυνση της αποικίας, τα επίπεδα αμμωνίας στην ατμόσφαιρα εκτοξεύονταν πάνω από 1.000 φορές πάνω από τα βασικά επίπεδα.
Η αμμωνία από το γκουανό αντιδρά με αέρια που περιέχουν θείο και εκπέμπονται από το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, σχηματίζοντας σωματίδια αερολύματος που σπέρνουν τα σύννεφα. Αυτά τα σύννεφα αντανακλούν το ηλιακό φως και συμβάλλουν στην ψύξη της επιφάνειας κάτω από αυτά, μια διαδικασία που θα μπορούσε να επιβραδύνει το λιώσιμο των παγετώνων και την υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων.
Οι πιγκουίνοι δρουν ως “μεγάλοι εκπομποί” αυτής της αμμωνίας, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Matthew Boyer.
“Υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των διεργασιών του οικοσυστήματος – που είναι η δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού των ωκεανών καθώς και των πιγκουίνων – και των ατμοσφαιρικών διεργασιών που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο τοπικό κλίμα”, δήλωσε στο ABC News.
Ακόμη και μετά τη μετανάστευση των πιγκουίνων, το παραμένον γκουανό συνεχίζει να εκπέμπει αμμωνία. Σε μια περίπτωση, οι ερευνητές παρατήρησαν μια τράπεζα ομίχλης που διήρκεσε για τρεις ώρες μετά από μια αιχμή στη συγκέντρωση του αερολύματος.
Μια υπενθύμιση του τι διακυβεύεται
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο αλληλένδετα είναι τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής με τα κλιματικά συστήματα της Γης. Καθώς οι πάγοι λιώνουν και τα ενδιαιτήματα μετατοπίζονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν κινδυνεύουν μόνο άγρια ζώα όπως οι πιγκουίνοι, αλλά και οι φυσικές διεργασίες που υποστηρίζουν.
Η Ανταρκτική διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, λειτουργώντας ως ρυθμιστής θερμότητας, αποθήκη άνθρακα και κινητήρια δύναμη των ωκεάνιων ρευμάτων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό Ανταρκτικής και Νότιου Ωκεανού (Antarctic and Southern Ocean Coalition). Αλλά είναι επίσης μία από τις περιοχές της Γης που θερμαίνονται ταχύτερα.
Μόνο οπαγετώνας Thwaites -που ονομάστηκε “παγετώνας της ημέρας της κρίσης”- θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας έως και τρία μέτρα αν καταρρεύσει.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τοπικές διεργασίες επηρεάζουν τα παγκόσμια κλιματικά συστήματα είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ.
Καινούργιες λύσεις για το κλίμα ριζώνουν και αλλού
Τα περιττώματα των πιγκουίνων δεν είναι ο μόνος απροσδόκητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής καταστροφής.
Στην Κένυα και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Αφρικής, οιφράχτες με κυψέλες αποδεικνύονται μια φυσική λύση στη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής. Οι ελέφαντες αποφεύγουν τους φράχτες επειδή φοβούνται τις μέλισσες. Αυτό προστατεύει τις καλλιέργειες, τους αγρότες και τους ελέφαντες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μηχανικοί έχουν αναπτύξειηλεκτρικές ταπετσαρίες για να μειώσουν τις εκπομπές της οικιακής θέρμανσης, μια από τις μεγαλύτερες πηγές άνθρακα στα ψυχρότερα κλίματα.
Μια γαλλική εταιρεία με την ονομασία New World Wind έχει επίσης δημιουργήσει “αιολικά δέντρα” – τεχνητά δέντρα εξοπλισμένα με μικροσκοπικές, αθόρυβες τουρμπίνες που συλλαμβάνουν ενέργεια από τα ελαφριά αεράκια σε αστικές περιοχές.
Τα συμπαγή δέντρα μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όλο το χρόνο σε χώρους πολύ στενούς για τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες, τροφοδοτώντας τα πάντα, από τα φώτα του δρόμου μέχρι μικρά κτίρια.
Είτε πρόκειται για τα περιττώματα των πιγκουίνων είτε για τη θέρμανση της ταπετσαρίας, νέες ιδέες και λύσεις όπως αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση.
ΠΗΓΗ: gr.euronews