Home Περιβάλλον «Πρωτοφανής» θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου σε ύδατα της Φλόριντα –...

«Πρωτοφανής» θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου σε ύδατα της Φλόριντα – «Σαν σε τζακούζι»

Ηθερμοκρασία της ωκεάνιας επιφάνειας γύρω από τα Φλόριντα Κις εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα στους 38,4 βαθμούς Κελσίου, τιμή που πιθανώς αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η υπερθέρμανση των νερών της πολιτείας φτάνει σε πρωτοφανή άκρα.

Σημαδούρα καταγραφής θερμοκρασίας εγκατεστημένη στα νερά του Μανατί Μπέι, στο εθνικό πάρκο Εβεργκλέιντς, κατάγραψε την υψηλότερη αυτή τιμή αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Άλλοι δείκτες της περιοχής κατέγραψαν 38 βαθμούς και 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι φυσιολογικές τιμές για την περιοχή τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου κυμαίνονται μεταξύ 23-31 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Το επίπεδο θερμότητας που καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα είναι το ίδιο ενός τζακούζι.

Οι τιμές για τη θερμοκρασία της ωκεάνιας επιφάνειας δεν κρατούνται σε αρχείο, ωστόσο μια έρευνα του 2020 έδειχνε πως οι υψηλότερες έως τότε σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν καταγραφεί στον Περσικό Κόλπο.

Οι ακραίες αυτές μετρήσεις έρχονται να προστεθούν σε περασμένες προειδοποιήσεις για την υπερθέρμανση των νερών της Φλόριντα, οι ακτές της οποίας βρίσκονται προ ενός καύσωνα που απειλεί τη  θαλάσσια ζωή και τα ωκεάνια οικοσυστήματα.

«Δεν περιμέναμε τη ζέστη αυτή τόσο νωρίς και τόσο ακραία. Όλο αυτό είναι πρωτοφανές στα αρχεία μας» σημειώνει ο Ντέρεκ Μαντσέλο του ΝΟΑΑ.

Οι καύσωνες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τους ωκεανούς του κόσμου, καταστρέφοντας τις κέλπιες, τα φήκη και τα κοράλλια και σκοτώνοντας εκτάσεις θαλάσσιας ζωής «όπως οι πυρκαγιές αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις δασών».

Έρευνα του 2019 κατέδειξε πως ο αριθμός ημερών ωκεάνιου καύσωνα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Guardian