Home Περιβάλλον «Σα μικροσκοπικός δράκος»: Νέο είδος γκέκο ανακαλύφθηκε σε νησί του Κουίνσλαντ

«Σα μικροσκοπικός δράκος»: Νέο είδος γκέκο ανακαλύφθηκε σε νησί του Κουίνσλαντ

Ένα νέος είδος γκέκο που «μοιάζει με μικρό δράκο», ανακαλύφθηκε σε ένα ακατοίκητο νησί του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

Η νέα σαύρα εντοπίστηκε στο νησί Σκόφελ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Μακέι, πόλης στα βόρεια του Κουίνσλαντ.

Το μικρό σαυροειδές που μοιάζει με το δικό μας σαμιαμίθι, βρήκε ο αναπληρωτής καθηγητής Κόνραντ Χόσκιν, οικολόγος χερσαίων ειδών στο πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, κατά τη διάρκεια τετραήμερης έρευνας στο νησί, «σε ένα οργιώδη οικότοπο γεμάτο συκιές και φτέρες».

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό – το όνειρο κάθε βιολόγου να βρει ένα νέο είδος» ανέφερε ο ίδιος που ονόμασε τη μικρή σαύρα Phyllurus fimbriatus.

Το σαρκοφάγο ερπετό που περιγράφεται σε μια εργασία στην επιστημονική επιθεώρηση Zootaxa, έχει μήκος περίπου 15 εκατοστών – από το ρύγχος έως το τέλος της ακανθωτής ουράς του».

«Σα μικροσκοπικός δράκος»: Νέο είδος γκέκο ανακαλύφθηκε σε νησί του Κουίνσλαντ-1
To νέο είδος γκέκο ζει στις λιγότερο θερμές και τροπικές περιοχές του νησιού – Πηγή: Zootaxa

 

«Τα γκέκο με ουρά σαν φύλλο, μοιάζουν με πιτσιλωτή πέτρα, όμως έχουν και λευκές λωρίδες στην ουρά τους – το συγκεκριμένο έχει σχήματος V. Έχει ένα πραγματικά διακριτό σχέδιο και ένα ωραίο μεγάλο ράμφος. Μοιάζει κάπως με μικρό δράκο ή κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Χόσκιν.

«Σα μικρός δράκος»

Ο επιστήμονας εντόπισε περίπου 30 είδη κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνάς του και εκτιμά πως το νεο-ανακαλυφθέν γκέκο καταλαμβάνει μια συνολική έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

«Απαντάται μόνο στις περιοχές με μεγαλύτερη υγρασία, τις πιο τροπικές και βραχώδεις του Σκόφελ» εξηγεί.

Η ακτή του άγριου νησιού είναι γεμάτη από γρανιτένιους βράχους, ενώ οι απόκρημνες βουνοπλαγιές του καλύπτονται από τροπική βλάστηση.

«Σα μικροσκοπικός δράκος»: Νέο είδος γκέκο ανακαλύφθηκε σε νησί του Κουίνσλαντ-2
To νέο είδος με την ακανθωτή ουρά σε σχήμα φύλλου – Πηγή: Zootaxa

«Η σαύρα δεν αντέχει τις θερμές συνθήκες που υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού – χρειάζεται ένα καλό καταφύγιο από τη ζέστη και την υγρασία» σημειώνει ο Χόσκιν, συμπληρώνοντας πως πιθανότατα το γκέκο περνά τη μέρα του κρυμμένο κάτω από ογκώδεις βράχους, βγαίνοντας τη νύχτα να κυνηγήσει αράχνες, έντομα και μικρότερα γκέκο.

«Η Αυστραλία έχει εξερευνηθεί αρκετά, οπότε είναι συναρπαστικό όταν βρίσκουμε ένα άμεσα ξεκάθαρα νέο μεγάλο πλάσμα -όπως μια σαύρα ή ένα βάτραχο ή ένα πτηνό- στις μέρες μας και την εποχή μας» σημειώνει ο ίδιος.

Το νησί Σκόφελ προστατέυεται ως μέρος του εθνικού πάρκου South Cumberland Islands, ωστόσο το νέο αυτό είδος δεν αποκλείεται να απειλείται από τις δασικές πυρκαγιές και τα χωροκατακτητικά είδη.

Πηγή: Guardian