Από το 18ο αιώνα, ο άνθρωπος βγάζει τα ορυκτά καύσιμα από το έδαφος όπου είναι ασφαλώς αποθηκευμένα και τα καίει για να παράγει ηλεκτρισμό ή κίνηση. Έτσι μετέτρεψε το λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε πάνω από δύο τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου, τα οποία από το υπέδαφος κατέληξαν στην ατμόσφαιρα. Σήμερα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη είναι κατά 1.2 βαθμούς Κελσίου πιο υψηλή από την εποχή πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Για να θερμανθεί ένας πλανήτης απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως προσθέσαμε την ενέργεια 25 δισεκατομμυρίων πυρηνικών βομβών στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα σε μόλις 50 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ενέργειας την απορροφούν οι ωκεανοί, εξού και η ταχεία θέρμανσή τους.
Ο Ερμής μπορεί να είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, αλλά δε διαθέτει ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία του κυμαίνεται στους 167 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθεση, η Αφροδίτη, αν και βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο, είναι ο πιο καυτός πλανήτης με μέση θερμοκρασία τους 464 βαθμούς Κελσίου. Η πολύ παχιά ατμόσφαιρά της, πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύει τεράστιες ποσότητες θερμότητας.
Ένας λόγος που είμαστε ζωντανοί σήμερα είναι επειδή η Γη βρίσκεται στη ζώνη Goldilocks, ακριβώς στη σωστή απόσταση από τον Ήλιο έτσι ώστε να μην είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα. Και επειδή ο μανδύας της Γης αποδίδει πολύ λίγη θερμότητα στην επιφάνεια, ο Ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή. Ορισμένη από τη θερμότητα που λαμβάνουμε μένει στη Γη και η υπόλοιπη αντανακλάται στο διάστημα.
Τα αέρια θερμοκηπίου είναι πολύ ισχυρά και χρειάζεται μόνο μία μικρή σχετικά ποσότητα για να έχεις μεγάλες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη αυξήσει το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα κατά 50% και προσθέσαμε σε αυτό μεγάλους όγκους μεθανίου και οξειδίων του αζώτου.
Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η ενεργειακή ανισορροπία είναι ίση με την παγίδευση 380 zettajoules επιπλέον θερμότητας από το 1971 έως το 2020, με τη συγκεκριμένη περίοδο να αποτελεί το 60% όλων των εκπομπών από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Ένα zettajoule ισούται με 1.000.000.000.000.000.000.000 joules. Η ατομική βόμβα Little Boy που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, παρήγαγε ενέργεια ίση με 15.000.000.000.000 joules. Αυτό σημαίνει πως οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου σε αυτήν την περίοδο των 50 ετών, αντιστοιχούν σε 25 δισεκατομμύρια φορές την ενέργεια που απελευθέρωσε η βόμβα της Χιροσίμα.
Αν έχουμε κάνει λοιπόν τόσο μεγάλο κακό, γιατί δε νιώθουμε όλη αυτήν την επιπλέον θερμότητα; Περίπου το 90% της έξτρα ενέργειας απορροφάται από τους ωκεανούς και συγκεκριμένα από το πρώτο χιλιόμετρο της επιφάνειάς τους. Το νερό είναι άριστο ψυκτικό μέσο. Χρειάζεται πολύ ενέργεια για να θερμανθεί, αλλά…τα καταφέραμε. Οι αυξημένες θερμοκρασίες των ωκεανών είναι εμφανείς και από τη λεύκανση των κοραλλιών και από τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας.
Πηγή: unboxholics.com