Μία νέα έρευνα υπόσχεται τρόπο πρόβλεψης της έκρηξης των ηφαιστείων, χρησιμοποιώντας λέιζερ για να αναλυθεί η χημική σύνθεση του μάγματος. Η χημεία του μάγματος επηρεάζει τη ροή του, το πόσο εκρηκτικό και εν τέλει πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει και η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ηφαιστείων και στην πρόβλεψη των εκρήξεών τους.
Το μάγμα αποτελείται από βράχους, αέρια και κρυστάλλους, με τη θερμοκρασία του μάγματος να μειώνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την επιφάνεια. Όταν εκρήγνυται και δημιουργεί μία ροή λάβας, απελευθερώνει τα αέρια που περιέχει και σκληραίνει σε ηφαιστειακό βράχο. Ο βράχος αυτός περιέχει κρυστάλλους οι οποίοι ψύχθηκαν αργά μέσα στο ηφαίστειο και πιο γρήγορα όταν ήρθαν στην επιφάνεια. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι εξαιρετικά αρχεία για το τι προηγήθηκε της έκρηξης.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν υπεριώδες λέιζερ, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στα χειρουργεία ματιών, οι ερευνητές ανέλυσαν φασματοσκοπικά τους κρυστάλλους για να διαπιστώσουν τη χημική σύνθεση του μάγματος. Έτσι, πρόσφεραν μία πιο λεπτομερή μέτρηση της χημείας του ηφαιστείου και της εξέλιξής της με το χρόνο.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην έκρηξη του ηφαιστείου στη La Palma το 2021, όταν μέσα στο πέρασμα 4 μηνών, το ηφαίστειο εκτόξευσε 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας καλύπτοντας πάνω από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, καταστρέφοντας 1.600 σπίτια και εκτοπίζοντας 7.000 ανθρώπους.
Οι μέθοδοι και τα εργαλεία παρακολούθησης των ηφαιστείων έχουν εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και η νέα μέθοδος προσφέρει ένα νέο εργαλείο για να προβλεφθεί η εξέλιξη των ηφαιστειακών εκρήξεων, να καταλάβουμε πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα τελειώσουν.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Πηγή: unboxholics.com