
Αποκαλύπτεται τεραστίων διαστάσεων οικονομική απώλεια παράλληλα με την περιβαλλοντική.
Είναι γνωστό ότι τα αποκαλούμενα είδη «εισβολείς», φυτά και ζώα που με διάφορους τρόπους διεισδύουν σε οικοσυστήματα που δεν είχαν ποτέ παρουσία, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στη τοπική ζωή. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι εισβολείς χλωρίδας και πανίδας στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά ύψους 1,3 τρισ. ευρώ.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution» αξιολόγησε δεδομένα για 162 χωροκατακτητικά (ξενικά) είδη και την πιθανή ζημιά τους σε διάφορες χώρες. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι εκτός από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η παρουσία αυτών των ειδών εισβολέων στα τοπικά οικοσυστήματα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο σε ευρύτερο επίπεδο που είναι πολλές φορές υψηλότερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Μέχρι τώρα οι μελέτες για τα ξενικά είδη περιορίζονταν στη ζημιά που προκαλούν στα οικοσυστήματα που εμφανίζονται με κάποια ευρήματα να αναφέρουν ότι οι εισβολείς ευθύνονται για ένα ποσοστό εξαφανίσεων ειδών εξαιτίας της παρουσίας τους που φτάνει το 60%. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τις νομισματικές επιπτώσεις των χωροκατακτητικών ειδών περιορίζονταν σε λίγες χώρες και συγκεκριμένα κόστη.
Η τελευταία μελέτη συνδυάζει το εκτιμώμενο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας στη γεωργία, σε εθνικό επίπεδο για 162 χωροκατακτητικά είδη με μοντέλα για το πού διανέμονται τα είδη σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση χαρτογραφεί τον αντίκτυπο ειδών όπως το ασιατικό κουνούπι τίγρης, ο αμερικανικός ταυροβάτραχος και το φυλλοβόλο δέντρο Αείλανθος και εκτιμά το χρηματικό κόστος που προέκυψε από την εξάπλωσή τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων 78 εθνών για τις οποίες δεν υπήρχαν προηγουμένως διαθέσιμα δεδομένα όπως το Μπαγκλαντές, η Κόστα Ρίκα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.
Τα νούμερα της καταστροφής
Τα χωροκατακτητικά φυτικά είδη βρέθηκαν να είναι υπεύθυνα για το κόστος των εθνικών οικονομιών 926 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο μελέτης, ακολουθούμενα από τα αρθρόποδα στα 830,29 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα χωροκατακτητικά θηλαστικά κοστίζουν 263,35 δισεκατομμύρια δολάρια, τα πτηνά περίπου 101,36 δισεκατομμύρια δολάρια, τα μαλάκια 16,31 δισεκατομμύρια δολάρια και τα ψάρια 3,47 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα πιο επιβαρυντικά φυτά ήταν σύμφωνα με τη μελέτη το ιαπωνικό μπαμπού Fallopia japonica που είναι ευρύτερα γνωστό με το όνομα knotweed, η δυτική ινδική λαντάνα και η οξαλίδα των Καναρίων Νήσων. Συνολικά, υπήρχε 17πλάσια απόκλιση μεταξύ των προηγούμενων εκτιμήσεων και του συνολικού τελευταίου υπολογισμού των επιπτώσεων των ξενικών ειδών.
«Αντιπροσωπεύει μια απόκλιση του παγκόσμιου κόστους αυτών των ειδών από 126,81 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2, 215 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1960-2022, με αποτέλεσμα ετήσιο μέσο όρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ευρώπη είχε τις υψηλότερες πιθανές επιπτώσεις από βιολογικές εισβολές, φτάνοντας τα 1,584 τρισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το 71,45 τοις εκατό του παγκόσμιου κόστους» αναφέρει η μελέτη.
Naftemporiki.gr