Μια γερμανική εταιρεία προπαρασκευασμένων γευμάτων ανακοίνωσε φέτος ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί γάλα καρύδας από την Ταϊλάνδη, έπειτα από καταγγελίες της PETA για χρήση καταναγκαστικής εργασίας μαϊμούδων στην βιομηχανία καρύδας της χώρας.
Η HelloFresh, όπως ονομάζεται η γερμανική εταιρεία, προστέθηκε στη λίστα των μεγάλων διεθνών brands, όπως η Walmart και η Costco, που κάνουν μποϊκοτάζ σε συγκεκριμένες μάρκες ταϊλανδέζικων προϊόντων – με τη διαφορά ότι εκείνη ανακοίνωσε ότι σταματά εξ ολοκλήρου να χρησιμοποιεί γάλα καρύδας από την ασιατική χώρα.
Καταγγελίες της PETA
Η ανακοίνωση, την οποία μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσει το Axios και οι Times της Νέας Υόρκης, ήρθε έπειτα από έκθεση της PETA που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο και η οποία υποστήριζε ότι δεκάδες επιχειρήσεις συλλογής καρύδας στην Ταϊλάνδη κακοποιούν μαϊμούδες, αναγκάζοντάς τες να σκαρφαλώνουν σε ψηλά δέντρα επί σειρά ωρών και να συλλέγουν καρύδες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων όπως γάλα, λάδι και αλεύρι καρύδας.
Ακόμη, η PETA υποστηρίζει ότι νεαρές μαϊμούδες απάγονται από τις οικογένειές τους για να εξαναγκαστούν σε εργασία, αλλά και πως τουλάχιστον δυο από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν η HelloFresh χρησιμοποιούσαν τα ζώα ως εργάτες.
Σκλάβοι ή κατοικίδια;
Ο Έντουιν Γουίκ, ιδρυτής του Ιδρύματος Φίλων της Άγριας Ζωής της Ταϊλάνδης, μιας ΜΚΟ που λειτουργεί κέντρο για άγρια ζώα που βρέθηκαν σε κατάσταση αιχμαλωσίας, εκτιμά πως οι ταϊλανδέζοι αγρότες κατέχουν συνολικά 4.000 έως 5.000 μαϊμούδες.
Όπως λέει, περίπου τα δυο-τρίτα αυτών των μαϊμούδων χρησιμοποιούνται ως εργάτες. Όμως, μιλώντας στους Times προσθέτει ότι ο αριθμός των μαϊμούδων σε αιχμαλωσία έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα, περίπου στο ένα τρίτο σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα. Υπολογίζει ότι λιγότερο από το 1% της συνολικής σοδειάς καρύδας στην Ταϊλάνδη προέρχεται από εργασία μαϊμούδων.
Αν και τονίζει ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση των μαϊμούδων ως ζώων εργασίας, λέει στους Times ότι πιστεύει πως ο τρόπος που περιγράφει η PETA τις συνθήκες στις ταϊλανδέζικες φάρμες καρύδας τις κάνει να ακούγονται πιο σκληρές από ό,τι είναι στ’ αλήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά τα λεγόμενά του, οι μαϊμούδες ζουν μαζί με τους αγρότες και έχουν μεταχείριση κατοικιδίων.
Πάνω από 25.000 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν σταματήσει να πωλούν ταϊλανδέζικες επωνυμίες καρύδας έπειτα από τις καταγγελίες της PETA, σύμφωνα με σχετική δήλωση της ταϊλανδέζικης πρεσβείας στις ΗΠΑ.
Monkey business
Η Μόιρα Κόλεϊ, εκπρόσωπος Τύπου της PETA, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι στόχος της οργάνωσης ήταν να πιέσει τη βιομηχανία ώστε να σταματήσει να κακοποιεί τις μαϊμούδες.
Η PETA ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα προϊόντα καρύδας από την Ταϊλάνδη, προτιμώντας χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Από το 2017 έως το 2021, η αξία των εξαγωγών γάλακτος καρύδας από την Ταϊλάνδη ξεπέρασε τα $37 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας.
Στην Ταϊλάνδη μπορούν να εκτραφούν τρία είδη μακάκων που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, με σχετική άδεια από το Υπουργείο Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Διατήρησης Χλωρίδας. Στην Ταϊλάνδη, όποιος θέλει να κατέχει μια μαϊμού είναι υποχρεωμένος επίσης να εκδίδει σχετική άδεια. Όσοι καταδικάζονται για παράνομη κατοχή μαϊμούς απειλούνται με πρόστιμο $1.158 ή με ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών. Οι ιδιοκτήτες μαϊμούδων που συλλαμβάνονται να κακοποιούν τα ζώα τους απειλούνται με φυλάκιση έως και δυο ετών.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Journal of Applied Animal Behavior Science, ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 89 καλλιεργητές καρύδας που εργάζονταν σε τρεις επαρχίες της Ταϊλάνδης. Διαπίστωσαν ότι οι μακάκοι εργάζονταν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και «συνήθως σκαρφάλωναν σε περισσότερα από 50 δέντρα» για να συλλέξουν από 500 έως 1.000 καρύδες σε καθημερινή βάση.
Τι απαντά η κυβέρνηση της χώρας
Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στις ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Axios ότι «τόσο η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης όσο και η βιομηχανία διασφαλίζουν ότι το εξαγόμενο γάλα καρύδας δεν προέρχεται από εργασία μαϊμούδων».
Σε κυβερνητικό έγγραφο από τον περασμένο Αύγουστο, η πρεσβεία ανέφερε ότι θα δημιουργούσε πρόγραμμα με τίτλο «Monkey Free Plus» το οποίο «όχι μόνο θα πιστοποιεί φυτείες καρύδας βάσει του συστήματος ασφάλειας τροφίμων, αλλά και θα διασφαλίζει ότι για την περισυλλογή τους δεν χρησιμοποιούνται μαϊμούδες». Η πρεσβεία ανέφερε επίσης ότι «προωθεί υβριδρικές καρύδες-νάνους για τις νέες φυτείες», οι κοντοί κορμοί των οποίων θα σήμαιναν ότι για την συλλογή των καρπών «δεν θα απαιτείται πια η εργασία των μαϊμούδων».