Tα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται. Ενώ όμως αυτό είναι συνήθως κάτι καλό για τον αθλητισμό, όπου συνοδεύεται με βραβεία, δόξα και χρήμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις θερμοκρασίες. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούν να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο αυτές τις ημέρες σημειώνονται ή αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ από τότε που άρχισαν να τηρούνται συστηματικά αρχεία -όπως στη Ρώμη, στην οποία το θερμόμετρο έγραψε 41,8 βαθμούς Κελσίου.
«Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και σε όλη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου θα είναι πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, καθώς το κύμα του καύσωνα εντείνεται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει. Από την πλευρά τους, οι Αρχές καταστρώνουν και εφαρμόζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, στην πραγματικότητα ωστόσο είναι απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα σε τέτοια έκταση και με τέτοια διάρκεια.
Οι επιστήμονες είναι σαφείς εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν ξεκαθαρίσει ότι η κλιματική αλλαγή την οποία προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως μέσω της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, θα καταστήσει τα κύματα καύσωνα πιο συχνά – πρακτικά μια κανονικότητα στη διάρκεια των καλοκαιριών – και ταυτόχρονα πιο καταστροφικά και θανατηφόρα. Καλούν δε επιτακτικά και διαρκώς τις κυβερνήσεις, κυρίως των μεγαλύτερων κρατών που είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση, να λάβουν επειγόντως μέτρα με δεσμευτικό χαρακτήρα – χωρίς, πάντως, να εισακούονται.
«Σημείο δίχως επιστροφή»
«Ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται μέχρις ότου οι άνθρωποι πάψουν ουσιαστικά να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακα», τονίζουν χωρίς περιστροφές στο δικό τους ρεπορτάζ οι «New York Times», αναφερόμενοι στις βασικές πηγές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, σύμφωνα με την πλειονότητα των αρμόδιων επιστημόνων, ο αρχικός στόχος του περιορισμού της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή θεωρείται ανέφικτος. Κάθε μέρα που περνά, μάλιστα, απομακρύνεται και ο επόμενος στόχος, που είναι οι 2 βαθμοί, με τη Γη να κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα ανεξέλεγκτο καθοδικό σπιράλ και να περάσει το αποκαλούμενο «σημείο δίχως επιστροφή».
Την ίδια στιγμή, ο WMO προειδοποιεί και για την ταξική διάσταση που έχει και αυτό το φαινόμενο. «Ενώ η προσοχή επικεντρώνεται κυρίως στις μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη νύχτα που προκαλούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ειδικά σε σχέση με τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», τονίζει ο παγκόσμιος οργανισμός – «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν όχι απλώς χωρίς κλιματισμό, αλλά και πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Πάρα πολλοί οι θάνατοι
«Η ανησυχία μου αφορά πραγματικά την υγεία. Την υγεία κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων οι οποίοι ζουν ακριβώς κάτω από τις στέγες σπιτιών που δεν είναι προετοιμασμένα και κατάλληλα για τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Είναι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πάρα πολλούς θανάτους», τόνισε από την πλευρά του ο Ρομπέρ Βοτάρ, κλιματικός επιστήμονας και διευθυντής του γαλλικού ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, μόνο στην Ευρώπη πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι. Φέτος δε είναι πιθανό και αυτό το ρεκόρ να καταρριφθεί.
Πηγή: tanea.gr