Home Περιβάλλον Τι δείχνει η θερμοκρασία των ωκεανών για το μέλλον του πλανήτη

Τι δείχνει η θερμοκρασία των ωκεανών για το μέλλον του πλανήτη

Ηθερμοκρασία των ωκεανών το 2022 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ επιβεβαιώνοντας περίτρανα τις βαθιές αλλαγές που έχουν επιφέρει στο κλίμα του πλανήτη και στο θαλάσσιο οικοσύστημα οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παγιδεύεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται στους ωκεανούς. Η καταγραφή στοιχείων που ξεκινά από το 1958, δείχνει μια υπέρμετρη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με ταχύτατη και επικίνδυνη επιτάχυνση μετά το 1990.

Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη θάλασσα επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό και το κλίμα. Οι θερμότεροι ωκεανοί βοηθούν στην υπερφόρτιση των ακραίων καιρικών συνθηκών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη υγρασία στο αέρα, πιο έντονες βροχές, περισσότερες πλημμύρες, πιο συχνές καταιγίδες και πιο έντονους τυφώνες. 

Ακόμα, τα πιο ζεστά νερά διαστέλλονται και ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζεται πολύ από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τους ωκεανούς έναν αναμφισβήτητο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.

Το περασμένο έτος, όταν τελικά συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία αναμένεται να είναι το τέταρτο ή το πέμπτο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ αναφορικά με τις επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα.

Όπως αναφέρει το Guardian κατά τη διάρκεια του 2022, είδαμε την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της Λα Νίνια, η οποία είναι η ψυχρότερη φάση ενός ακανόνιστου κλιματικού κύκλου με επίκεντρο τον Ειρηνικό που επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα. Όταν επιστρέψει το Ελ Νίνιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρήγαγε τη νέα ανάλυση θερμότητας των ωκεανών κατέληξε: «Οι κύκλοι ενέργειας και νερού της Γης έχουν αλλάξει βαθιά λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε διάχυτες αλλαγές το κλιματικό σύστημα της Γης».

Ο καθηγητής John Abraham, στο Πανεπιστήμιο του St Thomas στη Μινεσότα και μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Αν θέλετε να μετρήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει και να μετρήσετε το πού πηγαίνει η υπερθέρμανση και το πάνω από το 90% πηγαίνει στους ωκεανούς. Η μέτρηση των ωκεανών είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο εκτός ισορροπίας είναι ο πλανήτης μας. Έχουμε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της θέρμανσης των ωκεανών και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο».

Ο καθηγητής Michael Mann, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, επίσης μέλος της ομάδας, δήλωσε: «Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερες βροχοπτώσεις, όπως είδαμε τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, την Αυστραλία και αυτήν τη στιγμή στη δυτική ακτή. των ΗΠΑ.”

Είπε ότι η ανάλυση έδειξε ένα ολοένα βαθύτερο στρώμα ζεστού νερού στην επιφάνεια του ωκεανού: «Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη και ταχύτερη εντατικοποίηση των τυφώνων –κάτι που έχουμε δει επίσης τον περασμένο χρόνο– αφού οι άνεμοι δεν αναδίδουν πια κρύο στα υπο-επιφανειακά ύδατα».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έδειξε ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2022 είχαν γίνει πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως η δυνατή βροχή που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Οι αξιόπιστες μετρήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών χρονολογούνται από το 1940, αλλά είναι πιθανό οι ωκεανοί να είναι τώρα στην υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 1.000 ετών και να θερμαίνονται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, χρησιμοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας που συλλέχθηκαν από μια σειρά οργάνων στους ωκεανούς και συνδύασε ξεχωριστές αναλύσεις από κινεζικές και αμερικανικές ομάδες για τον υπολογισμό της θερμικής περιεκτικότητας έως τα 2.000 μέτρα βάθους, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης.

Οι ωκεανοί απορρόφησαν περίπου 10 zettajoules περισσότερη θερμότητα το 2022 συγκριτικά με το 2021 που αντιστοιχεί με το κάθε άτομο στον πλανήτη μας να χρησιμοποιεί 40 πιστολάκια για τα μαλλιά για 24 ώρες, κάθε μέρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την περιεκτικότητα σε αλάτι, η οποία μαζί με τη θερμοκρασία καθορίζει την πυκνότητα του νερού και αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την ισορροπία της ζωής των ωκεανών. Ένας δείκτης της μεταβλητότητας της περιεκτικότητας σε αλάτι στους ωκεανούς έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2022, δείχνοντας συνεχή ενίσχυση του παγκόσμιου υδρολογικού κύκλου.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ωκεανών είναι η στρωματοποίηση, όπου η διαστρωμάτωση του νερού κατά πυκνότητα γίνεται ισχυρότερη. Αυτό περιορίζει την ανάμειξη βαθύτερων, ψυχρότερων και πιο πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υδάτων με επιφανειακά νερά.

Η μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της διαστρωμάτωσης συνεχίστηκε το 2022, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, με «σημαντικές επιστημονικές, κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες».

Μια συνέπεια, είπε John Abraham, είναι ότι η λιγότερη ανάμειξη των νερών των ωκεανών σημαίνει ότι το επιφανειακό στρώμα απορροφά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ερευνητές είπαν επίσης: «Υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά καύσωνα και ξηρασίας που καταστρέφουν το βόρειο ημισφαίριο, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση των ωκεανών στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό στο μέσο γεωγραφικού πλάτους».

Η θέρμανση των ωκεανών και οι επιπτώσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν έως ότου η ανθρωπότητα φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική συγκέντρωση όλων των κύριων αερίων του θερμοκηπίου –διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υποξείδιο του αζώτου– είχε φτάσει σε υψηλά ρεκόρ . Ο επικεφαλής του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας, δήλωσε: «Οδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση».

Πηγή: tovima.gr