Home Περιβάλλον Tο γηραιότερο δέντρο στον πλανήτη

Tο γηραιότερο δέντρο στον πλανήτη

Σύντομα το κυπαρίσσι «ο Προπάππους» αναμένεται να ανακηρυχθεί το γηραιότερο δέντρο στον πλανήτη.

Ο τιμητικός τίτλος για το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο έχει απονεμηθεί στο πεύκο «Great Basin», ηλικίας 4.850 ετών, στην Καλιφόρνια.

Σύντομα όμως αναμένεται να περάσει στο κυπαρίσσι «Προπάππους» που βρίσκεται στη Χιλία και εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 5.000 ετών.

Το κυπαρίσσι «Προπάππους», σύμφωνα με το techcult.ru, βρίσκεται σε ένα δάσος 800 χιλιόμετρα από το Σαντιάγκο, στον νότο της επαρχίας Λος-Ρίος.

Η ακριβής θέση του πανάρχαιου δέντρου είναι γνωστή μόνο στους δασοφύλακες και σε έναν μικρό αριθμό ερευνητών. μόνο οι δασοφύλακες και λίγοι επιστήμονες.

Το κυπαρίσσι «Προπάππους» έχει διάμετρο 4 μέτρα και ύψος 28 μέτρα. Μελετώντας το πανάρχαιο δέντρο, θα μπορούσε κανείς να αντλήσει στοιχεία για το πώς έχει αλλάξει ο κόσμος και το κλίμα τις τελευταίες χιλιετίες.

Το 2020 είχε επιχειρηθεί να πάρουν δείγματα από την «καρδιά» του. Για αυτόν τον λόγο είχε αξιοποιηθεί το μακρύτερο χειροκίνητο τρυπάνι στον κόσμο.

Παράθυρο στο παρελθόν το κυπαρίσσι «Προπάππους»

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον πυρήνα του. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, το δέντρο «προπάππους» είναι τουλάχιστον 2.400 ετών.

Ο υπολογισμός της ηλικίας του με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων δείχνει πως είναι περίπου 5.000 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα. Να σημειωθεί πως υπάρχουν πολύ λίγα δέντρα στον πλανήτη μας που έχουν ηλικία άνω των 1.000 ετών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τέτοιου είδους «ζωντανά μνημεία» παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη.

Η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων τους, που καταγράφονται στους δακτυλίους τους, μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η προσαρμογή τους.

Μελετώντας τους δακτυλίους, θα μπορούσαν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα χρόνια βροχοπτώσεων και ξηρασίας.

Έτσι, το κυπαρίσσι «Προπάππους» από τη Χιλή μπορεί να ανοίξει «ένα παράθυρο στο παρελθόν», δίνοντας σημαντικό υλικό για νέες έρευνες.

Πηγή: in.gr