Home Περιβάλλον Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου ξύπνησε έπειτα από 48 χρόνια (Βίντεο)

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου ξύπνησε έπειτα από 48 χρόνια (Βίντεο)

Το Μάουνα Λόα στο νησί της Χαβάης, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, άρχισε να ξεσπά για πρώτη φορά μετά το 1984, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ησυχίας του στη σύγχρονη ιστορία.

Ο νυχτερινός ουρανός πάνω από το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους στον Ειρηνικό βάφτηκε με δυσοίωνο κόκκινο φως καθώς η λάβα άρχισε να αναβλύζει τη νύχτα της Κυριακής τοπική ώρα, πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας.

Πίδακες λάβας καταγράφηκαν με ελικόπτερο πάνω από το πανύψηλο ηφαίστειο (Reuters)

Η λάβα περιορίζεται στην κορυφή του ηφαιστείου και για την ώρα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Προειδοποίησε ωστόσο τους κατοίκους για πιθανά ρεύματα λεπτής τέφρας και τοξικών ηφαιστειακών αερίων.

Δύο καταφύγια άνοιξαν πάντως προληπτικά.

Το μεγαλύτερο βουνό του κόσμου

Το Μάουνα Λόα φτάνει σε ύψος 4.169 μέτρων από την επιφάνεια του Ειρηνικού και είναι 38 μέτρα κοντύτερο σε σχέση με το γειτονικό, ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα, το οποίο όμως έχει μικρότερο όγκο.

Το νησί της Χαβάης όπου βρίσκονται τα δύο ηφαίστεια είναι κατά κάποιο τρόπο το ψηλότερο βουνό του κόσμου, καθώς το ύψος του από τον βυθό του Ειρηνικού ανέρχεται σε πάνω από 10.200 μέτρα, περισσότερο από το ύψος του Έβερεστ στα 8,849 μέτρα.

Όλα τα νησιά στο σύμπλεγμα της Χαβάης είναι ηφαιστειογενή, καθώς σχηματίζονται από όγκους μάγματος που αναβλύζουν από έναν θάλαμο βαθιά στον μανδύα της Γης.

Καθώς η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού μετακινείται πάνω από τον σταθερό θάλαμο μάγματος, νέα νησιά σχηματίζονται στη σειρά με την πάροδο εκατομμυρίων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το Μάουνα Λόα κάποια στιγμή θα σβήσει και ένα νέο νησί θα αναδυθεί δίπλα του.

Πηγή: in.gr