Στο χείλος της εξαφάνισης κρέμεται το μικρότερο θαλάσσιο κήτος του κόσμου, η περίφημη φώκαινα βακίτα του Μεξικού, της οποίας ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται σε μόλις 9 ή 10 άτομα.
Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας εξέδωσε την Τρίτη προειδοποίηση για επικείμενη εξαφάνιση του είδους, πιθανότατα το σπανιότερο θηλαστικό του κόσμου, το οποίο ζει αποκλειστικά στη Θάλασσα του Κορτέζ, ένα σχετικά μικρό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού.
Η βακίτα (Phocoena sinus) είναι ένα από τα τέσσερα είδη φώκαινας που ζουν σε όλο τον κόσμο. Μοιάζουν με δελφίνια, είναι όμως πολύ πιο μικρόσωμες, με μέγιστο μήκος 1,5 μέτρα, και δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό ράμφος των δελφινιών.
Στα ελληνικά νερά ζει το συγγενικό είδος Phocoena phocoena, το οποίο περιλαμβάνεται στα κινδυνεύοντα είδη της Κόκκινης Λίστας που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Η βακίτα απειλείται από τα κυκλωτικά δίχτυα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη αλιεία του ψαριού τοτοάμπα (Totoaba macdonaldi), του οποίου η νηκτική κύστη –μια φούσκα που περιέχει αέρα και βοηθά στην πλευστότητα των ψαριών- θεωρείται εκλεκτό έδεσμα στην Ασία.
«Η εξαφάνιση της βακίτα είναι αναπόφευκτη αν δεν αντικατασταθεί άμεσα το 100% των κυκλωτικών διχτυών με εναλλακτικά αλιευτικά εργαλεία» προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία εκφράζει επίσης «ανησυχία για την εξαφάνιση μιας διογκούμενης λίστας κητωδών».
Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του διεθνούς φορέα, ο πληθυσμός της βακίτα μειώθηκε κατά 83% από το 2015 έως το 2018.
Εδώ και χρόνια το Μεξικό δέχεται πιέσεις να προστατεύσει το ακριβοθώρητο θηλαστικό.
Τον Μάιο, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών επέκρινε το Μεξικό για την αποτυχία του να βάλει φρένο στην παράνομη αλιεία, όμως το ενδεχόμενο εμπάργκο αποκλείστηκε τον Ιούλιο από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πηγή: in.gr